Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Trombițchi: Din nou se încearcă distragerea atenției noastre de la lucruri importante

22 sep. 2014,, 14:38   Societate
3935 0
Foto: newsmoldova.ru
„Dosare penale privind extragerea ilegală a nisipului și prundișului din Prut și Nistru au fost intentate pe parcursul ultimilor ani de nenumărate ori, însă niciunul nu a fost dus pînă la capăt și nimeni nu a fost condamnat”. Astfel a comentat pentru NOI.md informația Procuraturii Generale despre intentarea unor dosare penale pe marginea cazurilor de extragere ilegală a nisipului din rîul Nistru directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Rîului „Eco-Tiras”, Ilia Trombițchi.

„Îmi este indiferent în baza cărui articol vor fi trași la răspundere cei vinovați: li se va incrimina aducerea unui prejudiciu irecuperabil mediului ambiant sau se va ține cont de faptul că prin asemenea acțiuni Moldova încalcă convențiile internaționale cu privire la păstrarea rîului Nistru și a bazinului Mării Negre în general. Voi fi nespus de bucuros dacă organele de drept vor opri în sfîrșit acest dezmăț ce ține de extragerea ilegală a nisipului și prundișului din rîuri. Pe 17 iulie 2013, în timpul adoptării de Parlament a Legii privind transportul naval intern al Republicii Moldova, coaliția de guvernare a făcut un adevărat spectacol politic, în cadrul căruia adepții păstrării rîului Nistru pur și simplu au fost intimidați”, a subliniat savantul.
Ilia Trombițchi a menționat cu regret că sub acoperirea unor parlamentari extracția nisipului și prundișului din Prut și Nistru continuă sub pretextul adîncirii șenalului navigabil.

„Este ignorat în totalitate faptul că legislația Moldovei în genere interzice această activitate, iar permisiunile pentru aceste activități trebuie nu doar coordonate cu Ministerul Mediului, ci și să corespundă Regulamentului special de eliberare a autorizațiilor pentru acest tip de activitate, care încă nu a fost elaborat. Nu există niciun proiect care ar fi obligatoriu”, a precizat ecologistul.

Ilia Trombițchi a amintit că la sfîrșitul lunii iulie a expediat scrisori de avertizare pe marginea acestei probleme mai multor ministere și structuri abilitate, însă cu mare întîrziere a primit doar răspunsuri formale sau în genere nu a primit niciun răspuns. Doar Ministerul Mediului intenționează să creeze o comisie interministerială pentru discutarea acestei probleme.

„Sper tare mult că lucrurile se vor urni din loc”, a declarat Trombițchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?