X 
Cutremure stiri: 506

Liderul tiraspolean a dezminţit informaţiile despre pregătirea unei invazii în Ucraina

2 oct. 2014,, 17:45   Societate
4607 2
Foto: allmoldova.com
Liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a calificat drept minciună informaţia despre pregătirea unei invazii a Transnistriei în Ucraina şi concentrarea forţelor armate transnistrene la hotar.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, la agenţia de presă "Россия cегодня", că o serie de instituţii mass-media şi reprezentanţi ai Ucrainei "comit, eufemistic vorbind, o inexactitate".

"Atunci cînd se încearcă acuzarea Transnistriei de pregătirea unei invazii în Ucraina, de concentrarea forţelor armate transnistrene la frontiera cu Ucraina, aceasta nu este doar o informaţie inexactă, dar una falsă. Atunci cînd se încearcă să se facă legătura între aceasta şi evenimentele de la Doneţk, noi calificăm acest lucru drept tentativa unor forţe politice de a organiza sau a provoca un conflict la hotarul cu Transnistria", a declarat Şevciuk.

Potrivit lui, "autorităţile republicii s-au adresat oficial autorităţilor Ucrainei, cu propunerea unor discuţii la acest subiect, dar şi au solicitat Misiunii OSCE de la Chişinău să vină în Transnistria".

"Printr-un straniu concurs de împrejurări, OSCE de la Chişinău, nu se ştie de ce, nu susţine iniţiativa noastră. Dacă organizaţia internaţională ar certifica faptul lipsei pregătirilor militare, eu cred că tensiunile s-ar minimiza", a opinat liderul tiraspolean.

În acelaşi timp, el a lansat un avertisment la adresa ţărilor vecine să nu aplice acţiuni militare în raport cu Transnistria.

"Nu recomand nimănui dintre vecinii noştri nici măcar să analizeze chestiunile de aplicare a forţei. Este o abordare neconstructivă şi practica arată că uneori chiar şi statele mici pot opune o rezistenţă foarte serioasă", a declarat Şevciuk, subliniind că transnistrenii sînt dispuşi la o colaborare constructivă, "pentru că există posibilităţi de dialog, de înţelegere şi de rezolvare paşnică a oricăror probleme şi chestiuni".

El a mai afirmat că Transnistria "nu realizează niciun fel de campanii de stat şi activităţi de trimitere a careva reprezentanţi ai săi în zona de conflict din Ucraina, oficial sau neoficial". "Noi nu exercităm controlul total asupra deplasării cetăţenilor noştri peste hotar pentru a stabili scopurile ieşirii lor. Noi avem un stat democratic, cetăţenii, dacă deţin actele corespunzătoare, au tot dreptul să treacă frontierele pe toate direcţiile", a spus Şevciuk.

Unii reprezentanţi ai autorităţilor ucrainene şi mass-media au presupus anterior că Rusia ar putea ataca Ucraina dinspre Transnistria, unde deţine forţe militare şi arsenaluri importante proprii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав