Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 277
Transnistria stiri: 1461

Osmochescu: Dorința Tiraspolului de a deveni a treia parte a Acordului Moldova-UE este o aberație

3 oct. 2014,, 09:25   Politică
2950 1
Foto: allmoldova.com

„Dorința autorităților nerecunoscutei RMN de a deveni a treia parte în Acordul de liber schimb dintre Moldova și UE este o aberație juridică și politică”, a declarat pentru NOI.md expertul în drept constituțional și internațional Nicolae Osmochescu.

Conlucrarea agenților economici transnistreni cu țările UE trebuie prevăzută de documente aparte. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul transnistrean Maia Parnas în cadrul întrevederii la Tiraspol cu șeful Departamentului comerț din cadrul Politicii de vecinătate a UE, Luc Devigne.

Parnas a motivat poziția Tiraspolului prin faptul că în cadrul negocierilor cu privire la Acordul de liber schimb RM-UE „participarea Transnistriei a fost limitată, de interesele regiunii în document nu s-a ținut cont și aceasta nu se regăsește nicăieri”.

„Orice relații cu Uniunea Europeană, fie că este vorba de calitatea de membru asociat sau cu drepturi depline, fie că este vorba de un acord de cooperare sau comerț, sînt posibile doar cu un stat independent, suveran și recunoscut de comunitatea internațională. Nu e cazul Transnistriei, care este parte componentă a Republicii Moldova. De aceea, orice «pretenții» la independență în relațiile interstatale este o aberație, atît din punctul de vedere al dreptului internațional, cît și politic”, a explicat Osmochescu.

În opinia expertului, „Tiraspolul înțelege foarte bine aceste lucruri și tot acest tămbălău are drep scop doar tensionarea situației în cadrul procesului de negocieri în formatul «5+2» și crearea impresiei că se duce o luptă continuă pentru drepturile cetățenilor din stînga Nistrului”, a conchis Osmochescu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав