Cutremure stiri: 506

Moldova va prelua experiența României în domeniul implementării celui de-al Treilea pachet energetic al UE

3 oct. 2014,, 15:45   Economie
2703 0
Foto: vesti.md
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei din România au semnat un protocol de cooperare ce va permite țării noastre să preia experiența statului vecin în domeniul implementării celui de-al Treilea pachet energetic al UE, informează NOI.md. Documentul a fost semnat la Chișinău de conducătorii celor două instituții din Moldova și România, Sergiu Ciobanu și Nuculae Havrileț.

Sergiu Ciobanu a menționat că protocolul semnat cu partea română va servi drept catalizator al unui parteneriat durabil de colaborare între cele două autorităţi, parteneriat care va contribui la întărirea capacităţii instituţionale a ANRE şi dezvoltarea opticii europene în elaborarea reglementărilor, precum și la implementarea celui de-al Treilea pachet energetic al UE.

Potrivit lui Sergiu Ciobanu, în legătură cu lansarea gazoductului Iași-Ungheni și implementarea altor proiecte în domeniul dezvoltării și interconectării infrastructurii energetice ale Moldovei și României, cooperarea bilaterală va fi impulsionată. Directorul ANRE a menționat că gazoductul Iași-Ungheni va asigura securitatea energetică a Moldovei și va servi ca sursă de alternativă de gaze naturale.

La rîndul său, Niculae Havrileț a menționat că implementarea Celui de-al treilea pachet energetic al UE este un element de bază pentru protejarea consumatorilor finali de abuzuri și asigurarea accesului la resursele energetice la prețuri corecte. Niculae Havrileţ a declarat că partea română este disponibilă să împărtăşească experienţa sa şi să ofere asistenţă colegilor săi din Republica Moldova atît în materie de transpunere a celui de-al Treilea pachet energetic al UE în legislaţia naţională moldovenească, cît şi la implementarea celor mai bune practici europene de reglementare a sectorului energetic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав