Cutremure stiri: 502

Moldova are nevoie de 50-70 de ani pentru a ajunge la nivelul ţărilor din Europa

4 oct. 2014,, 09:00   Societate
2979 0
Foto: euroradio.by
„Cu o creştere economică de doar 3-4% anual Republica Moldova are nevoie de 50-70 de ani pentru a ajunge la nivelul economic al ţărilor din Europa”, afirmă expertul Centrului Analitic Independent "Expert-Grup" Iurie Morcotîlo, unul dintre autorii raportului "Republica Moldova 2014: Raport de Stare a ţării”, care a fost supus joi dezbaterilor publice în cadrul unui club de presă.

Potrivit agenţiei "Infotag", expertul a menţionat că pentru a micşora decalajul dintre nivelul de dezvoltare economică al Republicii Moldova comparativ cu cel al ţărilor din regiune, ţara are nevoie de o creştere economică constantă de 7-8% anual.

"O astfel de creştere va permite diminuarea acestui decalaj pe parcursul a circa 20 de ani", a spus el.

Iurie Morcotîlo a menţionat că în anul 2013 Moldova a obţinut o creştere economică record de 8,9%, aflîndu-se în topul primelor 10 ţări din lume la capitolul creştere economică.

"În spatele acestei creşteri însă se află o realitate nu prea îmbucurătoare. Creşterea spectaculoasă a fost condiţionată de baza de comparaţie mică din anul 2012, cînd a fost înregistrat un declin economic", a spus expertul.

În opinia lui, încetinirea creşterii economice din acest an este determinată de situaţia economică nefavorabilă a principalilor parteneri economici ai Republicii Moldova, de creşterea lentă a investiţiilor şi calitatea joasă a legislaţiei.

"Fără un efort constant al autorităţilor şi al mediului de afaceri este imposibilă majorarea creşterii economice de la 3-4% la 7-8% anual. În acest context, este necesar de dezvoltat spiritul întreprinzător în rîndul tinerei generaţii, redefinirea rolului statului în economie, accelerarea reformelor structurale, consolidarea instituţiilor democratice", a spus Morcotîlo.

Directorul Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a menţionat că raportul face o evaluare a principalelor provocări şi constrîngeri cu care se confruntă economia Republicii Moldova şi oferă autorităţilor unele soluţii pentru a evita eventualele riscuri. Raportul va fi prezentat oficial pe data de 21 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав