X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

CUC: Cîntecul nostru e bun – să o luăm de la început

4 oct. 2014,, 12:30   Societate
3935 3
Foto: totul.md
„Pentru noi deja demult nu sînt o noutate declarațiile răsunătoare ale părții transnistrene în Comisia Unificată de Control. Ne-am deprins atît de mult cu asemenea declarații, încît nici nu mai reacționăm la ele. Reprezentanții Tiraspolului repetă cu încăpățînare una și aceeași: Transnistria este înădușită, iar de vină e partea moldovenească”, a declarat pentru NOI.md membrul Comisiei Unificate de Conytol (CUC) din partea Chișinăului Aurel Fondos.

Copreședintele interimar al CUC din partea Tiraspolului, Vasili Vacarciuc, a declarat recent că ședința ordinară a comisiei a fost compromisă de partea moldovenească. Potrivit lui Vacarciuc, „se vede că o asemenea practică a devenit o deprindere pentru delegația moldovenească, anul trecut situația repetîndu-se exact la fel”.

„Atunci situația în CUC a fost blocată jumătate de an. Acum ședințele comisiei sînt compromise deja de trei luni din cauza că partea moldovenească dorește să includă în agendă o problemă ce nu ține de competența CUC”, a subliniat Vacarciuc.

„De menționat, că domnii transnistreni nu spun care anume probleme solicită să fie incluse în agendă partea moldovenească. E și de înțeles. Prima problemă este asigurarea liberei circulații a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în Zona de securitate și între ambele maluri ale Nistrului în general, or, transnistrenii încalcă grosolan înțelegerile respective din anul 1992 între președinții de atunci ai Rusiei și Moldovei. Partea transnistreană le cere cetățenilor Moldovei și altor țări să completeze anchete la traversarea Zonei de securitate, în permanență îi persecută pe cetățenii moldoveni care locuiesc pe malul stîng al Nistrului cu diferite documente inventate ce țin de termenul de ședere pe teritoriul nerecunoscutei RMN etc. Ultimul caz ieșit din comun s-a produs în zilele trecute de odihnă, cînd lîngă satul Doroțcaia din raionul Dubăsari nu s-a permis trecerea a două microbuze cu oameni”, a explicat Fondos.

„O altă încălcare grosolană a articolului 2 al acordului încheiat în anul 1992 ține de interdicția de a instala în Zona de securitate a posturilor structurilor de forță sau a unor subdiviziuni. Însă transnistrenii în permanență încearcă să instaleze asemenea posturi nu doar în Bender, ci în întreaga Zonă de securitate. Mai mult, Tiraspolul intenționează să deschidă la posturile transnistrene din raionul Dubăsari magazine duty free, pentru „a ne demosntra” o dată în plus că pe Nistru trece hotarul dintre două state”, a menționat expertul.

„Ar fi ilar, dacă nu ar atît de trist. Locuitorii satelor de pe malul stîng al Nistrului care se află sub jurisdicția Chișinăului au obosit de presiunea morală permanentă, fermierii nu pot să-și prelucreze pămîntul. Oamenii sînt disperați și roagă autoritățile Moldovei să le apere drepturile. Anume aceste probleme noi propunem să fie discutate în cadrul CUC. Cam de ce aceste chestiuni nu sînt agreate de partea transnistreană?! Răspunsul îl găsiți singuri”, a conchis Fondos.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?