X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Natura moare la nivel mondial

6 oct. 2014,, 00:45   Ştiinţă şi IT
7142 0
Foto: noi.md
Unele specii sălbatice de plante şi animale dispar într-un ritm catastrofal, consideră specialiştii WWF.

În perioada 1970-2010, 52% din populaţiile de mamifere, păsări, reptile şi peşti au dispărut, se afirmă în raportul „Indicele Planeta Vie” întocmit de specialiştii fondului.

În Nepal, vânătoarea şi pierderea habitatului a dus la reducerea numărului de tigri de la 100.000 până la 3.000. În Ghana, populaţia de lei într-una din rezervaţii s-a redus în ultimii 40 de ani cu 90%. În urma unei analize a populaţiilor de vertebrate s-a constatat că numărul lor s-a redus cu 50%.

Situaţia cea mai gravă este în America de Sud, urmată de Regiunea Asia-Pacific. Este doar o parte din exemplele prezentate în raportul WWF referitor la „sănătatea” Pământului.

Din raport reiese că pe parcursul a ultimilor 40 de ani oamenii consumă mai multe resurse naturale decât cele pe care Pământul poate să le înlocuiască. O singură Terra nu mai ajunge, este nevoie de capacitatea regeneratoare a unei planete şi jumătate. Ţările cu o biocapacitate mai mare (capacitatea ecosistemelor de a produce resurse biologice valoroase şi de a absoarbe deşeurile, inclusiv emisiile de CO2) pot contribui la conservarea naturii sălbatice. În această privinţă, Rusia este unul din liderii mondiali datorită teritoriului extrem de mare al ţării cu suprafeţe întinse de păduri virgine, însă această bogăţie trebuie să fie protejată, precizează Vladimir Krever, şeful Programului pentru Conservarea Biodiversităţii WWF.

„Legislaţia noastră este destul de bună. Dacă s-ar fi respectat, totul ar fi fost minunat. Principalele probleme sunt legate de despăduriri. Specialiştii afirmă că acele păduri care nu au fost tăiate niciodată trebuie să fie lăsate în pace, în caz contrar, ele trebuie să fie refăcute”. În afară de Rusia, China are şi ea o biocapacitate mare, însă este o ţară cu o economie ce se dezvoltă în ritm rapid şi care se reflectă negativ asupra ecologiei. Medicina chineză tradiţională nu contribuie nici ea la protejarea naturii, menţionează expertul.

„Medicina chineză tradiţională reprezintă o ameninţare pentru multe specii de animale, fiind folosite organe şi părţi ale corpului unor animale exotice: tigri, leoparzi, unele tipuri de broaşte, etc. Trebuie să fie explicat faptul că posibilităţile miraculoase ale acestor leacuri sunt exagerate.”

Omenirea este capabilă să schimbe situaţia actuală şi să înceapă să protejeze lumea înconjurătoare, afirmă WWF. În acest caz, oamenii nu vor mai fi ameninţaţi, consideră ecologiştii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?