X 
Cutremure stiri: 506

China şi-a consolidat influenţa în Europa

6 oct. 2014,, 01:15   Externe
5351 0
Foto: noi.md
Yuanul chinez nu mai ţine cont de cursul dolarului american în caz că este schimbat pe euro. Vânzările directe yuan-euro pe pieţele valutare chineză şi europeană au început să fie efectuate din 30 septembrie.

Yuanul este tranzacţionat direct faţă de dolarul american, australian şi neozeelandez, yenul japonez, lira sterlină, rubla rusească şi ringgitul malaiezian. Europa de Vest este al doilea ca mărime partener al Chinei. Pentru Europa, China este primul partener în Asia. Iată de ce preşedintele Asociaţiei Băncilor Ruse, Gareghin Tosunian, consideră că euro s-a înscris cu întârziere pe această listă.

„pare ciudat faptul că tranzacţiile yuan-euro nu au început mai devreme. Yuanul este deja o valută destul de importantă şi multe ţări caută metode pentru formarea unor rezerve de valută în yuan şi pentru a efectua tranzacţii directe cu yuanul”.

Nu există deocamdată informaţii referitoare la faptul că o anumită ţară ar fi avut rezerve de valută în yuan. Însă există un alt trend. Potrivit FMI, ponderea euro în rezervele valutare ale Băncilor Centrale la sfârşitul primului trimestru al anului curent a scăzut până la 24,5%. Maxima, de 28%, a fost înregistrată în 2009.

Yuanul a început să fie tranzacţionat direct faţă de euro după ce în urmă cu cel puţin un an de zile l-a depăşit şi a devenit a doua cea mai populară valută în cadrul tranzacţiilor internaţionale. În prezent, doar dolarul se află înaintea yuanului, e adevărat că la mare distanţă. Yuanul a ocupat a doua poziţie mondială datorită progresului financiar obţinut de China în Asia. Cel mai des, yuanul este folosit în operaţiunile de clearing la Hong Kong, Singapore, Australia, iar în Europa, în Marea Britanie şi Germania.

Yuanul a câştigat datorită intrării Chinei pe piaţa de valori din Frankfurt pe Main. Cererea de obligaţiuni în valoare de 1 miliard de yuan, ceea ce reprezintă aproximativ 120 de milioane de euro, a depăşit de câteva ori oferta. Acest lucru s-a întâmplat în mai. Cu două luni mai devreme, în cadrul vizitei efectuate în Germania de preşedintele Chinei, Xi Jinping, Bundesbank şi Banca Populară din China au semnat un acord, potrivit căruia Frankfurt pe Main va fi al doilea după Londra centru internaţional de tranzacţionare a yuanului în Europa. Franţa se pregăteşte să se înscrie pe această listă.

Tranzacţiile directe yuan-euro vor duce la evitarea unor cheltuieli suplimentare în China şi statele din zona euro, inevitabile în cazul în care conversiile valutare se realizează în funcţie de dolar. Plăţile bancare se vor simplifica şi ele. Experţii nu exclud posibilitatea creşterii valului de absorbţie a companiilor renumite europene de către cele chineze. Mulţi lideri europeni în domeniul metalurgiei, construcţiei de automobile şi industriei uşoare nu fac faţă concurenţei şi sunt nevoiţi să-şi vândă activele Chinei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав