X 
Cutremure stiri: 506

Rusia vrea modificarea Acordului de asociere Moldova-UE

7 oct. 2014,, 15:45   Economie
4211 4
Foto: newsmoldova.md
Rusia se pronunță pentru modificarea și completarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, astfel încît să fie reduse la minimum riscurile pentru partea rusă. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economie din Rusia, declarația a fost făcut de ministrul rus al Dezvoltării Economie, Alexei Uliukaev, în cadrul întrevederii cu vicepremierul, ministrul Economiei al Moldovei, Andrian Candu, care a avut loc anterior, la inițiativa părții moldovenești, în cadrul Consiliului Economic al CSI, informează NOI.md.

În timpul întrevederii părțile au discutat probleme ce țin de cooperarea comercial-economică bilaterală și au făcut un schimb de opinii asupra creării Zonei de liber schimb Moldova-UE.

Se subliniază că Alexei Uliukaev încă o dată a atras atenția asupra unor riscuri pentru Rusia în legătură cu aplicarea temporară a Acordului de asociere Moldova-UE. În particular, este vorba despre unele probleme în sfera liberalizării tarifare, administrării vamale, reglementării tehnice, controlului sanitar și fitosanitar etc.

La rîndul său, Andrian Candu a propus organizarea unor consultări bilaterale pe marginea problemelor care trezesc suspiciuni Rusiei, însă Uliukaev a declarat că asemenea negocieri au fost desfășurate în repetate rînduri pînă la semnarea și ratificarea Acordului, iar partea rusă și-a expus poziția argumentată de mai multe ori. Ministrul rus a menționat că dacă părțile nu vor ajunge la un compromis, Rusia va fi nevoită să întreprindă măsurile necesare pentru protejarea economiei naționale.

Argumentele părții ruse nu au fost auzite. Moldova a ratificat Acordul de asociere cu UE, care a început să fie aplicat temporar în volum deplin începînd cu 1 septembrie 2014. Pentru a reduce consecințele negative pentru economia națională, Guvernul Rusiei a decis introducerea taxelor vamale la importul mărfurilor din Moldova de pe 1 septembrie 2014.

În această situație, potrivit lui Uliukaev, desfășurarea consultărilor cu partea moldovenească este oportună doar în cazul în care acestea vor fi îndreptate spre atingerea unor rezultate practice. De asemenea, partea rusă insistă ca grupul de negociatori din partea Moldovei să fie abilitat pentru a putea opera modificări și amendamente în acordul de asociere, care să reducă la minimum riscurile pentru Rusia. Dialogul poate continua în format trilateral, cu participarea reprezentanților Moldovei, Rusiei și UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав