Preşedintele stiri: 4167

Moldova dorește să semneze cu SUA un acord în domeniul comerțului și investițiilor

9 oct. 2014,, 16:45   Economie
3469 2
Foto: noi.md
Republica Moldova dorește să semneze cu SUA Acordul cadru în domeniul comerțului și investițiilor (TIFA) și Acordul de evitarea a dublei impuneri între cele două țări. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, AndrianCandu, în cadrul întrevederilor pe care le-a avut la Washington cu funcționarii americani, informează NOI.md.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei, AndrianCandu a prezentat argumente care ar deschide noi oportunități pentru cooperarea bilaterală în domeniul comercial-economic și investițional. În acest context, Candu a prezentat și argumentele necesare privind semnarea Acordului de evitarea a dublei impuneri între Moldova și SUA, deoarece acordul semnat cu ex-URSS nu corespunde relațiilor juridice, comerciale și politice curente. Argumente în acest sens au fost prezentate în numele Guvernului Republicii Moldova, dar și în numele Camerei de Comerț Americane din Moldova și al investitorilor americani din regiunea noastră.

AndrianCandu a solicitat, de asemenea, suportul american asupra extinderii prevederilor Sistemului General de Preferințe (GSP) față de produsele importate din Moldova pe piața din SUA, precum și implicarea oficialilor americani în promovarea oportunităților și proiectelor investiționale în domenii de industrie, energetică, examinarea posibilităților de organizare de forumuri comune, traininguri pentru oamenii de afaceri din Moldova.

Partea americană s-a arătat deschisă pentru exporturile din Moldova, precizînd că vinurile moldovenești sînt bine apreciate, exprimându-și dorința pentru mărirea volumului de importuri din țara noastră pentru mai multe produse, servicii și consultanță, outsourcing din SUA spre Moldova, ceea ce va duce la crearea mai multor locuri de muncă în țara noastră.

De asemenea, oficialii americani au salutat ratificarea de către Chișinău a Acordului de asociere cu UE, care include și Zona de comerț liber. Potrivit americanilor, acest fapt va duce la o modernizare continuă a economiei naționale și la sporirea dezvoltării comerțului bilateral atît cu UE, cît și cu SUA, ajustînd cerințele de calitate față de bunuri și servicii.

Astăzi, AndrianCandu urmează să facă o prezentare a oportunităților investiționale la Business Council for International Undestanding, unde vor participa corporații americane interesate de Europa de Est, să aibă întrevederi bilaterale la Departamentul Trezorerie, precum și să finalizeze negocierile la Banca Mondială asupra proiectului privind îmbunătățirea sistemului municipal de încălzire eficientă, în sumă de 40,5 milioane de dolari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав