X 
Cutremure stiri: 502

La Minsk a fost anunţată înfiinţarea unei noi uniuni economice

11 oct. 2014,, 09:15   Externe
4504 4
Foto: naviny.by
Pe 10 octombrie, în capitala Belarusului, Minsk, a fost anunţată înfiinţarea unei noi uniuni economice, Uniunea Economică Euroasiatică.

Armenia a aderat la această uniune, din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan. De asemenea, la Minsk a avut loc summitul şefilor statelor ţărilor membre ale CSI.

Summitul şefilor statelor CSI este principalul eveniment politic care s-a desfăşurat pe 10 octombrie la Minsk. Criza ucraineană a fost examinată în cadrul summitului, însă preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko, a lipsit. În locul lui, la summit a participat ambasadorul Ucrainei în Belarus.

Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov, a menţionat că i se pare ciudat faptul că, pentru reglementarea crizei din Ucraina, Kievul nu încearcă să caute ajutor la prieteni adevăraţi. Se creează impresia că Poroşenko nu poate să înţeleagă dacă CSI este bună pentru Ucraina, a spus Karimov.

La Minsk, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins afirmaţiile ţărilor membre ale UE, Kievului şi Chişinăului, cum că Moscova ar împiedica integrarea europeană a Ucrainei şi Moldovei.

„Noi nu ne-am opus niciodată apropierii lor cu UE şi dorim şi noi să ne apropiem de UE. Problema constă în condiţiile cooperării noastre. Există probleme în legătură cu faptul că partenerii noştri nu consideră că este necesară examinarea din timp în mod deschis şi concret a riscurilor cu care se confruntă economiile rusă şi ale altor ţări CSI în legătură cu adoptarea de noi regulamente ale altor uniuni economico-comerciale”.

Preşedinţii Rusiei, Belarusului, Kazahstanului, Tadjikistanului, Kîrgîzstanului, Armeniei, Azerbaidjanului, Uzbekistanului, Turkmeniei şi Moldovei au participat la summitul ţărilor CSI care a avut loc la Minsk. Ei au semnat o serie de documente în sfera controlului frontierelor, imigraţiei, combaterii traficului de droguri şi a traficului de persoane, documente din domeniul de informaţii financiare. Următorul summit al statelor CSI se va desfăşura în toamna anului 2015 în Kazahstan.
După aderarea Armeniei, Uniunea Economică Euroasiatică se va situa pe locul 5 în lume în rîndul celor mai importante uniuni economice regionale de tipul UE în ceea ce priveşte nivelul PIB-ului. Va fi una dintre cele mai mari uniuni de integrare economică în spaţiul post-sovietic cu o populaţie de peste 190 de milioane de oameni.

În general, Uniunea Economică Euroasiatică se va asemăna cu UE. Toţi membrii Uniunii Economice Euroasiatice se angajează să garanteze libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalului şi forţei de muncă şi să promoveze o politică coordonată în domeniile cheie ale economiei: comerţ, energie, industrie, agricultură, transport. Nu este exclus ca Uniunea Economică Euroasiatică să adopte o valută unică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав