Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Ghimpu cere ajutorul Comisiei Europene

23 oct. 2014,, 14:35   Politică
4238 2
Foto: wordpress.com
Președintele PL, Mihai Ghimpu, cere reprezentanților Comisiei Europene să revizuiască condițiile de import a merelor moldovenești pe piețele UE, în vederea excluderii „prețului minim la intrare". Mesajul se conține într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, și comisarului pentru Comerț, E.S. Cecilia Malmstrom, informează NOI.md.

Ghimpu și-a argumentat solicitarea prin faptul că producătorii moldoveni riscă să piardă recolta obținută, întrucît nu au condiții necesare de păstrare a fructelor. Totodată, Ghimpu atenționează că fabricile de prelucrare a fructelor sînt suprasaturate, în prezent.

„Uniunea Europeană a scutit merele moldovenești de taxele vamale, încurajînd astfel pătrunderea acestor produse pe piețele UE, dar a păstrat „un preț minim de intrare” (preț indicativ), la care se aplică TVA. Acest preț indicativ - 0,46 Euro/kg depășește cu mult prețul de achiziție al merelor moldovenești, descurajînd astfel sau chiar făcînd imposibil ca merele noastre să ajungă pe piețele UE”, se arată în scrisoarea semnată de Mihai Ghimpu.

Liderul formațiunii amintește și de embargourile impuse Republicii Moldova de Federația Rusă la vin, carne, fructe și legume. „Dezideratele și calea europeană a Republicii Moldova sunt zădărnicite puternic de acțiunile neprietenoase ale Federației Ruse”, precizează Ghimpu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?