Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

MAE al Rusiei este preocupat de situaţia politică din Moldova

23 oct. 2014,, 16:40   Politică
13402 17
Foto: mid.ru
Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu eventuala înrăutăţire a situaţiei politice în Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare. În declaraţia MAE al FR se menţionează că recenta hotărîre a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a stabilit că doar procesul de integrare europeană a ţării corespunde identităţii ei constituţionale, iar orice altă direcţie politică „este apriori neconstituţională”, provoacă mare îngrijorare, relatează NOI.md.

Pe fondul campaniei de pregătire către alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent, desfăşurată în Moldova, Hotărîrea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a prevede că doar procesul de integrare europeană a ţării corespunde identităţii ei constituţionale, iar orice altă direcţie politică „este apriori neconstituţională, provoacă îngrijorare serioasă”, se menţionează în comunicatul MAE al Rusiei.

Toate încercările ulterioare a Curţii de a explica în public motivele adoptării acestui verdict, capabil să atribuie întregii campanii electorale un ton agresiv, par de neconceput. Cum altfel poate fi interpretată această hotărîre a instanţei judecătoreşti supreme, decît calificarea drept nelegitime a formaţiunilor politice, care optează pentru o altă cale de dezvoltare a ţării, ce diferă de scopul şi obiectivele urmărite de partidele din actuala coaliţie?

Apare o întrebare rezonabilă, în ce măsură această abordare în condiţiile, în care în Republica Moldova nu a fost organizat nici un referendum de stat privind preferinţele politice externe ale cetăţenilor, corespunde valorilor europene şi principiilor de bază ale democraţiei – asigurării libertăţii exprimării şi pluralismului de opinii. Tăcerea institutelor europene, care în unele cazuri sar în apărarea drepturilor omului, nu poate să nu provoace nedumerire.

Sîntem ferm convinşi că în următoarea perioadă politică este foarte important să se evite extremele în societatea moldovenească, să se asigure un proces electoral onest şi transparent, rezultatele căruia vor constitui dovada alegerii cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv în contextul reperului politicii externe pentru dezvoltarea ulterioară a republicii.

Anterior președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a respins acuzațiile aduse de partea rusă, precizînd că prin hotărârea din 9 octombrie 2014, CCM a examinat constituționalitatea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Problema constituționalității partidelor politice ale „căror scop nu este integrarea europeană” nu a fost niciodată examinată de CCM, a menționat Tănase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав