Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 274
Transnistria stiri: 1418

Să spunem dolarului „Goodbye”?

28 oct. 2014,, 16:20   Externe
9436 13
Foto: agerpres.ro
Rusia este pregătită să scape de dependenţa de dolar şi în această privinţă are aliaţi potenţiali, China fiind cel mai puternic dintre ei.

În noiembrie 2013, Banca Populară din China a hotărît că „acumularea de valută străină nu mai răspunde intereselor ţării”. Beijingul a declarat că este necesară alegerea unei noi monede internaţionale de rezervă care va înlocui dolarul.

Lupta împotriva dolarului se duce concomitent pe mai multe fronturi.

Frontul petrolier. Proiectul internaţional de vînzare de energie „fără dolari” devine tot mai real din mai 2014 pe baza „Bursei internaţionale de comerţ şi materii prime din Sankt Petersburg”. Ideea principală este următoarea: desprinderea de dolar a Regiunii Asia-Pacific, o parte mare a pieţei mondiale de energie care este în creştere rapidă, şi folosirea yuanului şi rublei în locul dolarului. Pe lîngă China, India şi Iranul sînt potenţiali aliaţi ai Rusiei. În martie, Rusia a propus o serie de proiecte de amploare în sfera petrolului şi gazelor. Din 2004, Iranul se ocupă de organizarea unei burse petroliere independente de dolar.

Frontul gazelor. Potrivit ziarului The Washington Post, în luna mai Vladimir Putin „a obţinut o victorie strategică încheind cu China un acord legat de gaz”. Conform presei americane, această „afacere a secolului” va împiedica Statele Unite să izoleze Rusia cu ajutorul sancţiunilor economice şi va permite ca dolarul să-şi piardă statutul de monedă mondială de rezervă. Vara, Gazprom şi China au convenit construirea conductei de gaz Puterea Siberiei, iar în iunie India a anunţat că este gata s-o aducă pînă la graniţele sale.

În septembrie, şeful Gazprom a anunţat încheierea unui acord cu China cu privire la un al doilea mare contract legat de construirea gazoductului Altai şi furnizarea de pînă la 100 de miliarde de metri cubi de gaz pe an în Regiunea Asia-Pacific. Contractul urmează să fie semnat în noiembrie. Potrivit estimărilor experţilor occidentali, furnizările de gaz prin conducta Altai vor lovi asemenea ţări exportatoare, ca Statele Unite, Canada, Australia şi Qatar.

Frontul valutar. Din primăvara anului curent, Rusia reduce investiţiile în titlurile de stat ale Statelor Unite şi îşi retrage depozitele din băncile americane. În octombrie, Vladimir Putin a declarat că ţara intenţionează să folosească valuta naţională în tranzacţiile cu China şi alţi parteneri.

Rusia a sporit achiziţiile de aur pe piaţa mondială. În ultima jumătate de an, rezervele de aur şi valută ale ţării au crescut cu peste 18%. Concomitent, Banca Rusiei reduce ponderea dolarului. Banca Naţională din Kazahstan procedează în mod similar. Unii experţi occidentali consideră că acumularea de aur de către Moscova şi Astana reprezintă o politică bine coordonată.

China îşi formează piaţa de aur pe baza Bursei de la Shanghai. Economiştii occidentali consideră că scopul Chinei este de a prelua controlul tuturor tranzacţiilor cu aur, inclusiv cele efectuate la bursa americană Comex, şi, ulterior, să efectueze o „resetare” valutară pe baza schimbării bruşte a preţului aurului.

Statele Unite încearcă să împiedice derularea unor acţiuni şi alianţe ce reprezintă un pericol mortal pentru dolar. Statele Unite nu ascund faptul că duc un război împotriva Rusiei. Pe 17 septembrie, comentînd căderea rublei, purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat: „Scopul nostru iniţial a fost izolarea Rusiei pentru a o face să plătească un preţ economic”. În prezent, SUA încearcă să joace împotriva Rusiei prin scăderea preţului petrolului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав