X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Limba rusă, motiv de ceartă. Unii aleşi locali refuză să voteze Regulamentul Consiliului Municipal

29 oct. 2014,, 09:30   Societate
3096 6
Foto: noi.md
Limba rusă a fost motiv de ceartă în Consiliul Municipal Chişinău. Aleşii locali comunişti şi socialişti au refuzat să voteze Regulamentul de constituire şi funcţionare a consiliului pentru că documentul nu prevede traducerea proiectelor în rusă.

"Dacă în document vor fi introduse propunerile noastre, îl vom examina", a spus consilierul municipal al Fracţiunii PCRM, Natalia Vîsotina.

"Comuniştii au avut majoritatea în Comisia specială creată de Consiliu pentru elaborarea Regulamentului. Pe parcursul a şase luni de zile nu au vociferat niciodată o asemenea propunere. Ar fi costuri mari. Probabil ar fi de 10 ori mai scump decît ar fi costul unor instruiri în limba romînă pentru consilierii PCRM", a opinat consilier municipal al Fracţiunii PLDM, Ghenadie Ivaşcenco.

"Nu-i aşa de costisitor, nimeni nu a calculat", a răspuns consilier municipal al Fracţiunii PCRM, Igor Lupulciuc.

Secretarul Consiliului Municipal Chişinău nu a putut spune cît ar costa traducerea documentelor în limba rusă.

"Astăzi noi nu avem un aparat de traducători. Trebuie să fie revăzute statele de personal şi să venim cu aceste cheltuieli suplimentare", a spus secretarul Consiliului Municipal, Valeriu Didenco.

În prezent, traducerea şedinţelor este asigurată de un specialist plătit cu 100 de lei pentru o oră.

Regulamentul privind constituirea şi funcţionarea Consiliului Municipal Chişinău prevede norme de constituire şi reguli de pregătire a proiectelor de decizie, examinarea şi aprobarea lor.

În document, se menţionează că aleşii care vor înjura în timpul şedinţei vor fi daţi afară, iar cei care vor lipsi nemotivat mai mult de trei ori, li se va retrage mandatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?