X 
Cutremure stiri: 500

SUA: primele victorii republicane pentru controlul Senatului

5 noi. 2014,, 09:30   Externe
2276 0
Foto: agerpres.ro
Republicanii au obținut marți două din cele șase victorii necesare pentru a cîștiga Senatul Statelor Unite și au păstrat controlul Camerei Reprezentanților în alegerile parțiale la jumătate de mandat, potrivit proiecțiilor mass-media.

Senatul, miza reală în aceste alegeri, ar putea fi pierdut de democrați cu riscul de a-l lipsi pe președintele Barack Obama de orice pîrghie în parlament și a reduce considerabil cîmpul său de acțiune.

Pentru aceasta republicanii trebuie să cîștige clar șase locuri în camera superioară a Congresului și au obținut deja două, notează AFP.

În Virginia de Vest (estul SUA), republicanul Shelley Capito a învins-o pe rivala sa democrată Natalie Tennant.

În statul Arkansas (sud), Tom Cotton, un fost soldat în Irak și Afganistan, a cîștigat locul actualului democrat Mark Pryor în ciuda sprijinului fostului președinte american Bill Clinton.

Mai mult simbolic, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, și-a păstrat locul învingînd-o cu ușurință pe Alison Lundergan Grimes, în timp ce sondajele dădeau un rezultat strîns.

Fără nicio surpriză, opoziția republicană păstrează de asemenea controlul Camerei pe care îl deține din 2010, după alegerile parțiale de marți, potrivit mass-media americane.

Opoziția republicană ar obține 242 de locuri față de 193 pentru democrați, potrivit canalului de televiziune NBC, în timp ce marja lor ar fi mai strînsă potrivit CBS (226 contra 209).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав