Cutremure stiri: 506

UE și Ucraina: ce se ascunde în spatele „prieteniei” lor?

6 noi. 2014,, 14:20   Externe
6835 8
Foto: politrus.com
De ce a devenit Ucraina atît de atragătoare pentru Bruxelles? De mai bine de o jumătate de an, politicienii europeni încearcă să rezolve problemele Ucrainei, în special prin intermediul injecțiilor financiare.

Dar răbdarea, mai devreme sau mai tîrziu, poate ajunge la capăt. Așadar, de ce Uniunea Europeană ține cu tot dinadinsul să ajute „democrația” din Ucraina?

Primul motiv care ne vine în minte este beneficiul economic. Începînd cu 2008, Uniunea Europeană se află într-o criză financiară. O modalitate pentru îmbunătățirea situației ar putea fi intrarea pe o nouă piață de desfacere care să accepte tot ce se exportă.

În acest caz, Ucraina este varianta perfectă. Acordul de Asociere cu UE a fost semnat, piața de desfacere este pregătită, iar aderarea la Uniunea Europeană ar putea rămîne doar un vis pentru ucraineni în următoarele cîteva decenii.

La rîndul său, Bruxellesul „trage baneficii la capcitate maximă”, spune analistul politic rus Vladimir Șapovalov. „Ucraina este una dintre cele mai mari țări din Europa după densitatea populației. Prin urmare, este o piață mare și, deci, Ucraina poate deveni o piață pentru economiile UE. Intersul este foarte mare și este unul principal pentru politicienii europeni, în mod special în condițiile actualei situații economice din UE”.

Totuși, motivul economic nu e cel mai important. Bruxellesul manifestă un inters sporit față de consecințele geopolitice ale politicii pe care o promovează. Implicîndu-se în intrigile din Piața Independenței de la Kiev (Maidan), încă de la început a urmărit un singur scop - să slăbească pozițiile Rusiei.

Ucraina a fost cîndva parte din vastul Imperiu Rus. Despre importanța strategică a Ucrainei pentru Rusia s-a vorbit și în urmă cu mai bine de un secol, subliniază Aleksandr Vorobiov. „Însuși Bismarck a spus că Rusia poate deveni o mare putere numai împreună cu Ucraina. Tentativa Europei de a scăpa definitiv de frica produsă de Rusia, obligă UE să se implice în excesele ridicole care au loc în prezent în țară. Auzim constant declarații din partea SUA potrivit cărora UE a impus sancțiuni neprofitabile împotriva Rusiei. Restricțiile sînt impuse în mod special pentru a slăbi doi concurenți americani - UE și Rusia”.

În tot acest sistem complex elaborat de Washington, Ucraina a devenit și verigă de legătură. Însă principalul interes pentru americani și europeni îl reprezintă Moscova, și nu Kievul. De aceea, în cadrul viitoarelor relațiilor dintre Ucraina și UE se va afla, în prim plan, retorica antirusească, menționează a Vladimir Șapovalov.

„Retorica și politica față de Rusia vor fi înăsprite. Pentru Europa va fi foarte dificil să formuleze o viziune de politică față de Ucraina. Apropierea de această țară necesită injecții financiare solide. UE nu este pregătită pentru această, ceea ce e absolut evident. De aceea, Bruxellesul va manevra. În același timp, SUA vor cere accelerarea ajutoarelor economice pentru Kiev”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав