X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 280
Transnistria stiri: 1461

BNM: Leul s-a depreciat față de dolar mai puțin decît monedele naționale ale Rusiei și Ucrainei

7 noi. 2014,, 13:00   Economie
3282 0
Foto: capital.market.md
Leul moldovenesc s-a depreciat față de dolarul SUA, în acest an, mai puțin decît monedele naționale ale Rusiei și Ucrainei. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, care a menționat că aprecierea dolarului SUA față de euro s-a răsfrînt nu doar asupra monedei naționale. Astfel, de la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat față de dolar cu 13,7%, în timp ce rubla rusească s-a depreciat cu 33%, iar grivna ucraineană – cu 56%.

În raport cu moneda europeană, leul moldovenesc s-a depreciat de la începutul anului cu 3,4%. Totodată, moneda națională s-a consolidat față de valutele Rusiei și Ucrainei cu 15% și 27%, respectiv.

Comentînd tendințele de pe piața valutară a Moldovei, Dorin Drăguțanu a menționat că ceea ce se întîmplă pe piața valutară a Moldovei este o armonizare normală a economiei naționale cu conjunctura regională. Guvernatorul BNM a subliniat că economia Moldovei este influențată de factorii internaționali și regionali care nu pot să nu aibă un impact politic, economic și financiar.

Potrivit lui Drăguțanu, avînd în vedere deprecierea monedelor naționale ale Rusiei, Ucrainei și Belarusului, cărora le revin circa 30% din comerțul extern al Moldovei, precum și rata inflației mai mare în aceste țări, atunci de facto cursul leului moldovenesc a crescut de la începutul anului cu 1,1%.

„Concomitent cu deprecierea leului față de dolar, constatăm că moneda națională s-a apreciat cu 15% față de rubla rusească și cu 27% față de grivna ucraineană. Ceea ce se întîmplă cu cursul valutelor, în particular cu raportul leului față de dolar, vorbește despre dorința economiei de a corespunde condițiilor dificile din regiune. Leul s-a depreciat față de euro de la începutul anului cu doar 3,4%, în condițiile în care moneda europeană s-a depreciat față de dolar cu 9%. În continuare, totul va depinde de conjunctura regională”, a menționat Dorin Drăguțanu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав