Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Ce îl aşteaptă pe Vladimir Putin la summit-ul APEC?

7 noi. 2014,, 16:40   Externe
2638 0
Foto: itar-tass.com
Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va deplasa pe data de 10 noiembrie la Beijing pentru a participa la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC).

Printre altele, la summit-ul de la Beijing se va discuta despre înfiinţarea unei zone de liber schimb în regiunea Asia-Pacific. Însă chiar existenţa APEC este în pericol din cauza tentativelor SUA de a dezbina organizaţia şi de a crea o nouă uniune regională, denumit Parteneriatul Transpacific (TPP). Deja de 9 ani se poartă negocieri în acest sens, iar preşedintele Obama speră că acordul cu privire la TPP va fi semnat pînă la încheierea mandatului său.

Preşedintele rus a acordat, ieri, un interviu pentru jurnaliştii chinezi, în care a declarat că „Parteneriatul Transpacific reprezintă o nouă încercare a SUA să creeze o structură economică regională doar în avantajul lor. Consider că absenţa din componenţa ei a unor jucători regionali importanţi, precum Rusia şi China, nu va permite să se ajungă la o colaborare economico-comercială eficientă”.

Întrebarea numărul unu dinainte summit-ului este dacă se va întîlni sau nu preşedintele Vladimir Putin cu omologul american, Barack Obama? Atît Kremlinul, cît şi Casa Albă spun că, deşi o astfel de întîlnire nu este planificată, „nu este exclus” ca ea să aibă loc. Ţinînd cont de faptul că autorităţile kievene au încălcat deja toate acordurile şi declanşează o nouă etapă a războiului în sud-est, ei ar avea despre ce discuta.

Fireşte, la summit nu se pot trece sub tăcere actuala criză din Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei şi toate urmările lor, consideră expertul Serghei Luzianin. În ultimul timp, SUA fac presiuni asupra Beijingului pentru a-l obliga să se alăture la sancţiunile antiruseşti. Beijing declară cu fermitate că nu va recurge niciodată la această măsură.

„Experţii chinezi, dimpotrivă, vorbesc despre faptul că, în viitorul apropiat, conducerea Chinei va propune UE să fie desemnată mediator oficial în vederea normalizării relaţiilor ruso-europene. Ţinînd cont de ponderea economică uriaşă şi influenţa pe care o are Beijingul în Europa, Bruxelles-ului îi va fi greu să ignore această propunere”.

Un eveniment interesant al forumului promite a fi întîlnirea preşedintelui Putin cu premierul australian, Tony Ebbot. Recent, australianul a promis nici mai mult, nici mai puţin decît „să-l ia de piept pe Putin” şi să-i ceară „colaborare deplină” în investigarea tragediei Boeing din Ucraina. Oficialul australian a uitat că Moscova a fost prima şi singura ţară care a oferit anchetatorilor date obţinute prin sateliţi. În ceea ce priveşte ameninţarea cu „a lua de piept”, după cum s-a exprimat premierul Dmitri Medvedev, el ar vrea să vadă cum poate Ebbot „să-l ia de piept” pe deţinătorul centurii negre la judo şi karate.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?