Cutremure stiri: 506

Moldova şi Rusia au prelungit pentru 2015 actualul contract de livrare a gazelor naturale

11 noi. 2014,, 13:00   Economie
2828 0
Foto: stidv.ru
Moldova şi Rusia au convenit asupra prelungirii actualului contract de livrare a gazelor naturale ruseşti pentru 2015. Potrivit agenţiei "Infotag", marţi, la Chişinău acordul a fost semnat de ministrul Economiei al Republicii Moldova, Andrian Candu, şi vicepreşedintele concernului "Gazprom", Alexandr Medvedev, responsabil de exportul de gaze.

Autorităţile Republicii Moldova consideră că preţul pentru gaze este umflat, discutînd posibilitatea de majorare a taxei pentru tranzitarea gazelor prin teritoriul său. Din 2011 Moldova nu beneficiază de preferinţe la importul de gaze din Rusia. Moldova achită preţul mediu european pentru gaze, la care a ajuns în cadrul acordului pe termen lung cu "Gazprom", care a funcţionat în perioada 2006-2011.

Din 2011 autorităţile moldoveneşti nu au putut ajunge la o înţelegere cu partea rusească vizînd semnarea unui acord pe termen lung cu privire la importul de gaze. Din acest motiv, la finele fiecărui an părţile prelungesc contractul precedent cu încă un an.

Moldova consumă anual, luînd în calcul regiunea transnistreană, peste 3 miliarde de metri cubi de gaze. Regiunii transnistrene îi revin 1,9 miliarde m3, dintre care 1,3 miliarde sau 64% sînt folosite de CTE Cuciurgan. Conform datelor S.A. Moldova-Gaz pentru 2013, volumul de tranzitare a gazelor naturale prin Republica Moldova spre Balcani a constituit 19,6 miliarde m3.

În al doilea trimestru al anului 2014, preţul de procurare a gazelor naturale pentru Moldova, fără regiunea transnistreană, a constituit $382 pentru 1000 m3. Potrivit datelor de la 1 ianuarie 2014, în Republica Moldova sînt peste 653,7 mii de consumatori de gaze.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав