Cutremure stiri: 500

Beijing: Obama nu vrea să aibă de a face cu Putin

11 noi. 2014,, 22:00   Externe
1798 0
Foto: evz.ro
Intervenţia militară rusească din Ucraina a schimbat profund relaţiile dintre Washington şi Moscova. Încercările lui Vladimir Putin de a reface legăturile sale personale cu Barack Obama nu sunt împărtăşite de liderul de la Casa Albă.

Starea de tensiune care există între Statele Unite ale Americii şi Rusia a fost evidentă la reuniunea din China a Forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). Deşi preşedintele american, Barack Obama, şi liderul rus, Vladimir Putin, au avut mai multe contacte informale, acestea au fost scurte şi au ilustrat ostilitatea care există între cele două administraţii.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a intrat în sala oficială a APEC încadrat de Vladimir Putin şi Barack Obama. „E frumos, nu-i aşa?”, i-ar fi spus liderul de la Kremlin preşedintelui american, arătându-i acestuia decoraţiile din sala de conferinţe. Obama a răspuns afirmativ, dar nu s-a arătat deloc încântat de necesitatea de a răspunde liderului rus. Cei trei politicieni s-au dus apoi la dineul oficial. Putin s-a aşezat în stânga lui Xi Jinping, în vreme ce liderul american a preferat să rămână de partea dreaptă a politicianului chinez. Deşi Putin l-a bătut prieteneşte pe umăr, în timp ce se îndreptau spre locul său, Obama abia a răspuns gestului. Ulterior, cei doi au mai avut o scurtă discuţie cu ajutorul unui translator. Conform Mediafax, prima întâlnire dintre Putin şi Obama ar fi avut loc cu o seară înainte, la ceremonia de primire a oficialilor străini.

Varianta oficială

Atât Casa Albă, cât şi Kremlinul susţin că Barack Obama şi Vladimir Putin au avut mai multe discuţii în care au atins subiecte precum criza din Ucraina, dosarul nuclear al Iranului şi războiul din Siria. „De trei ori în cursul zilei, timp de aproximativ 15-20 de minute în total, preşedintele Obama a avut ocazia de a discuta cu preşedintele Putin”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului american de Securitate Naţională (NSC), Bernadette Meehan. Din punctul de vedere al Kremlinului, scurtele întâlniri între Obama şi Putin sunt o reluare a relaţiilor diplomatice, relatează Agerpres. „Putin și Obama au profitat de câteva ori de pauzele în desfășurarea summitului pentru a vorbi. Ei au discutat despre problemele legate de relațiile bilaterale, situația din Ucraina, Siria și Iran. Oportunități au fost mai mult de două, dar acestea au fost discuții scurte”, a precizat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt la Kremlin.

Ben Rhodes, un consilier al preşedintelui Obama, a explicat presei americane că administraţia Obama continuă să fie în total dezacord cu acţiunile ruseşti în Ucraina. „Există foaia de parcurs a acordului de la Minsk şi aceasta trebuie respectată”, a subliniat oficialul american. De altfel, Joe Biden, vicepreşedintele SUA, a avertizat Moscova că va avea parte de noi sancţiuni dacă nu ordonă o retragere completă a forţelor şi tehnicii militare din Ucraina.

Putin, cenzurat în mass-media chineză

Dineul de la deschiderea reuniunii liderilor APEC a fost scena unei întâmplări mai puţin obişnuite, relatează Mediafax. În vreme ce liderul comunist Xi Jinping vorbea cu Barack Obama, soţia sa, Peng Liyuan a rămas singură împreună cu Vladimir Putin. Întrucât prima doamnă a Chinei părea să sufere de frig, liderul rus a profitat de ocazie, a luat un şal şi, zâmbitor, i l-a aşezat pe umeri. Peng Liyuan i-a mulţumit lui Putin pentru gestul său, dar câteva secunde mai târziu i-a înmânat unui asistent haina primită şi s-a îmbrăcat cu o jachetă. CCTV, televiziunea de stat a Chinei, a difuzat imaginile în direct, dar înregistrarea video a gestului a fost retrasă de cenzori de pe mai multe site-uri din China.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав