Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Sondaj: Dacă alegerile ar avea loc duminică, coaliţia de guvernare ar acumula doar 37% din voturile alegătorilor

14 noi. 2014,, 16:15   Politică
8527 5
Foto: srsvc.com
În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru partidele Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană (CGPE) ar vota doar 37% din populaţie. Aceasta este una dintre concluziile sondajului desfăşurat de compania Magenta Consulting la comanda Institutului Republican Internaţional (IRI).

Potrivit agenţiei "Infotag", pentru Partidul Liberal Democrat sînt gata să voteze 22% dintre respondenţi, pentru Partidul Democrat – 14%, iar pentru Partidul Liberal Reformator – doar 1%.

În acelaşi timp, Partidul Liberal, care în ultimii 1,5 ani este în opoziţie și nu este de acord să formeze o majoritate cu foştii parteneri – PLDM şi PDM, se bucură de simpatiile a 8% dintre respondenţi.

Partidul Comuniştilor (PCRM), de opoziţie, va fi susţinut de 23% dintre respondenţi, Partidul Patria (Renato Usatîi) – 10%, iar Partidul Socialiştilor – de 6%.

De cele mai multe simpatii ale populaţiei se bucură preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, – 24%, premierul Iurie Leancă – 22%, liderul PLDM, Vlad Filat, – 17%, preşedintele PDM, Marian Lupu, – 15%, liderul listei Patria, Renato Usatîi, – 13%.

Aproape o jumătate dintre respondenţi consideră activitatea CGPE satisfăcătoare, iar 43% - nesatisfăcătoare. 46% sînt pentru integrarea europeană, iar 42% - pentru vectorul estic de dezvoltare.

Majoritatea respondenţilor consideră că Moldova are relaţii bune cu Occidentul. Astfel, 71% au apreciat pozitiv relaţiile cu UE, cu România – 68%, cu Ucraina – 60%, cu SUA – 59%. Relaţiile rele cu Rusia au fost menţionate de 51% dintre chestionaţi.

În calitate de principal partener economic respondenţii văd Rusia. Pentru aceasta s-au pronunţat 575 de persoane. Pe locul doi este UE – 56%, al treilea – România cu 37%.

Sondajul a fost desfăşurat în perioada 20 septembrie – 20 octombrie pe un eşantion de 1,2 mii de persoane cu vîrsta de peste 18 ani. Marja de eroare este de ± 2,8%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав