X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Rusia ar putea intra în recesiune în 2015, în cazul în care preţul petrolului coboară sub 60 dolari pe baril

18 noi. 2014,, 21:30   Externe
1730 0
Foto: kronika.ro
Economia Rusiei ar putea intra în recesiune anul viitor, dacă preţul petrolului coboară sub 60 dolari pe baril şi dacă SUA şi aliaţii acestora decid să înăsprească sancţiunile economice, a declarat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, citat de Bloomberg.

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a scăzut marţi pentru a doua şedinţă consecutiv, la 79,05 dolari pe baril. "Recesiunea va fi inevitabilă dacă situaţia se deteriorează. Dacă preţul petrolului scade sub 60 dolari, economia se va contracta", a spus ministrul rus.

Potrivit lui Siluanov, o eventuală recesiune se va reflecta şi într-o schimbare de strategie privind politicile fiscale din Rusia. "Va trebui să avem o abordare mai strictă în privinţa bugetului şi să utilizăm toate instrumentele de care dispunem pentru combatarea crizei. Strategia bugetară va fi revizuită, la fel şi priorităţile", a declarat ministrul.

Deşi nu exclude o cotaţie a petrolului de 60 dolari pe baril în 2015, Siluanov estimează că va fi o situaţie temporară, preţul petrolului urmând să fluctueze, cel mai probabil, între 80 şi 90 dolari pe baril. Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa se pregăteşte pentru posibilitatea ca preţul petrolului să scadă "catastrofic" în viitorul apropiat. Creşterea economică a Rusiei a încetinit în iulie-septembrie pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind cea mai lentă după contracţia consemnată în 2009 din cauza crizei financiare înternaţionale. Banca Rusiei a avertizat recent că economia rusă ar putea stagana anul viitor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?