X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Eşec pentru PCRM şi PSRM la Curtea Constituţională

19 noi. 2014,, 11:20   Politică
5949 1
Foto: justicejournal.md
Curtea Constituţională a respins sesizarea comuniştilor prin care aceştia au cerut elucidarea faptului dacă membrii guvernului demişi prin moţiune de cenzură pot fi realeşi în cadrul executivului sau deputaţi în parlament. Potrivit deciziei Curţii, problemele abordate de autorii sesizării nu necesită interpretare din partea CC. În acelaşi timp, Curtea a declarat inadmisibilă şi sesizarea socialiştilor privind organizarea secţiilor de vot în Federaţia Rusă, informează NOI.md.

Autorii sesizării au făcut referire la cazul fostului premier Vlad Filat, precizînd că guvernul condus de acesta a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură. Moţiunea a vizat Guvernul in corpore, adică atît prim-ministrul de atunci, cît şi fiecare ministru în particular.

La rîndul său, Curtea a precizat că s-a pronunţat atunci asupra unui act concret, şi anume asupra unui decret prezidenţial, în contextul adoptării moţiunii de cenzură. Potrivit Curţii, spre deosebire de demisia unui ministru, demisia prim-ministrului antrenează demisia întregului guvern. În partea ce ţine de dreptul de a fi ales în calitate de deputat în parlament, condiţiile de eligibilitate şi de validare a mandatului sînt cele prevăzute de legislaţia în vigoare, urmînd a fi verificate de autorităţile cu competenţe în materie, se arată în decizia Curţii.

Totodată, Curtea a respins şi sesizarea socialiştilor , care vizează organizarea secţiilor de votare în Federaţia Rusă, argumentînd că problemele abordate nu ţin de competenţa Curţii. Potrivit instituţiei, Hotărîrea Guvernului privind numărul secţiilor de vot a fost adoptată în conformitate cu prevederile Codului electoral. Examinarea legalităţii acestei decizii ţine de competenţa instanţelor de drept comun, şi nu a Curţii Constituţionale, mai precizează instituţia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?