Cutremure stiri: 502

Ostalep: Ştiu cum poate fi eradicat „acest rău” în Moldova!

20 noi. 2014,, 11:15   Societate
6870 10
Foto: noi.md
„Sloganurile răsunătoare ale Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană, care îşi trăieşte ultimele zile, privind nemiloasa luptă cu corupţia, sînt similare recentelor procese de construcţie a comunismului, iar ulterior a „socialismului cu faţă umană” şi astăzi – edificării strălucitului viitor european. Eu deja cunosc o modalitate foarte simplă de a distruge acest rău din ţara noastră odată şi pentru totdeauna”, a declarat pentru NOI.md directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep.

Interlocutorul a precizat că „pentru acesta este suficient ca în legislaţia Moldovei să se introducă o prevedere potrivit căreia orice funcţionar public care nu a răspuns la plîngerile cetăţenilor sau nu a eliberat fără justificare scrisă autorizaţiile sau certificatele în termenul stabilit de lege să fie penalizat pentru fiecare zi de întîrziere. Totodată, această amendă trebuie să fie mult mai mare decît salariul lunar al contravenientului”.

„Ce răspundere poartă astăzi funcţionarul pentru aceste încălcări? Niciuna. Mai mult ca atît, tergiversarea din diverse motive a termenului de eliberare a autorizaţiilor necesare pentru derularea afacerii sau pentru orice alt domeniu îi face pe cetăţenii noştri să caute alte căi şi modalităţi pentru simplificarea procesului de obţinere a certificatelor, cum ar fi, spre exemplu, mituirea. Introducerea unei astfel de sancţiuni îi va tăia funcţionarului pofta de a lua mită, riscînd, totodată, să-şi piardă slujba. Astfel o jumătate din componenta corupțională va fi eliminată”, s-a arătat convins expertul.

„Acelaşi lucru se referă şi la judecători. Trebuia de mărit nu salariul lor, ci gradul de responsabilitate, sub formă de sancţiuni, şi nu doar pentru fiecare proces pierdut de Moldova din vina lor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), ci pentru fiecare sentinţă clasată de Curtea Supremă de Justiţie încă în ţară. Şi în caz de acumulare a unui anumit număr de puncte de penalizare, să fie privaţi pe toată viaţă de dreptul de a activa în domeniul justiţiei. Atunci zeci de milioane de euro alocați de UE nu ar fi necesari pentru reforma justiţiei şi a sistemului judiciar, ei ar fi extrem de utili agricultorilor, spre exemplu”, a conchis Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав