X 
Cutremure stiri: 502

Oare SUA vor fi salvate de șisturile butuminoase?

21 noi. 2014,, 04:00   Externe
1738 0
Foto: botosaninecenzurat.ro
Revoluția gazelor de șist din SUA a făcut furori, la vremea sa, pe piața energetică. Acest exemplu a fost urmat de multe alte țări din Europa care nu au reușit încă să repete boom-ul extracției de șisturi butuminoase.

Prețurile scăzute ale petrolului reprezintă, însă, o amenințare la adresa tuturor producătorilor de țiței. Acest lucru lovește și în producătorii americani de petrol de șist. Europenii renunță la exploatarea gazelor de șist, asta pentru că sursele de energie tradiționale sunt tot mai ieftine, iar investițiile de miliarde de dolari în exploatarea resurselor din șisturi și-au pierdut orice sens. Însă Washingtonul nu intenționează să renunțe la ideea înlocuirii combustibililor fosili, menționează expertul Nikolai Ivanov, autorul volumului America șisturilor.

Prețurile mici ale petrolului nu vor obliga SUA să renunțe la proiectele privind exploatarea șisturilor bituminoase. Americanii au o economie diferită în toate domeniile, este o mare diferență între tehnologiile întrebuințate, costurile chiriei și materialele utilizate. Potrivit unor experți din Norvegia, în cazul unei cotații de 50 de dolari pentru un baril de petrol marca Brent, SUA ar putea să reducă producția abia cel puțin peste un an.

Conform unui raport al petroliștilor, dacă prețul la țiței va fi de peste 60 de dolari barilul, atunci America și-ar putea spori producția. De altfel, mulți experți cred că un astfel de scenariu este puțin probabil. Mai degrabă SUA vor continua să dezvolte proiectele începute deja privind exploatarea șisturilor, pentru că operațiunea de înghețare a lucrărilor este costisitoare și dificilă punct de vedere tehnic. Iar soarta proiectelor aflate pe hârtie va fi decisă mult mai târziu – lucrările la noile sonde de explorare vor fi reluate de îndată ce vor veni vremuri mai bune.

De altfel, este tocmai ceea ce a încercat să obțină Arabia Saudită. Potrivit unor analiști occidentali, saudiții au redus în mod intenționat prețurile mondiale pentru a elimina de pe piața petrolului un eventual concurent- SUA. Această versiune pare puțin plauzibilă, spune analistul Roman Tkaciuk. Arabia Saudită este un partener strategic al Statelor Unite ale Americii. Ultimele acțiuni ale celor două țări au fost coordonate, între altele, saudiții au venit în întâmpinarea SUA și au scăzut prețul petrolului exportat în Statele Unite ale Americii. În plus, este puțin probabil ca SUA să devină un exportator direct în următorii ani. Washingtonul ar putea să-și asigure resursele petroliere din surse proprii, dar nu este încă în stare să devină un exportator activ.

Totuși, scăderea prețului petrolului lovește în economia SUA, deoarece un rol important îl joacă legile pieței și statutul dolarului ca monedă internațională. Dacă prețul țițeiului scade, atunci dolarul se apreciază. Iar un dolar puternic reprezintă o amenințare pentru economia Statelor Unite, deoarece poate afecta potențialul de export al țării, creșterea producției și crearea de noi locuri de muncă. Sistemul Federal de Rezerve al SUA au promis deja că situația privind aprecierea dolarului va fi atent monitorizată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав