Cutremure stiri: 506

Rusia şi OPEC poartă negocieri în legătură cu preţul la petrol

26 noi. 2014,, 01:00   Externe
1770 0
Foto: rutoday.org
Rusia şi OPEC pot reduce cantitatea de petrol extras pentru a menţine preţurile mondiale la „aurul negru”. Moscova poartă deja negocieri cu organizaţia.

Marţi, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, s-a deplasat la Viena pentru a participa la summit-ul OPEC. Reacţia experţilor la această informaţie este diferită. Unii se tem că astfel de măsuri vor reduce veniturile în bugetul rus, dar cei mai mulţi sunt de părere că nu sunt motive de îngrijorare.

Până de curând, Guvernul rus a avut o atitudine negativă faţă de ideea reducerii cantităţii de petrol extras, căci veniturile obţinute intră în buget. Situaţia s-a schimbat săptămâna trecută, după vizita la Moscova a ministrului venezuelean de Externe, Rafael Ramirez (Venezuela face parte din OPEC). El a propus reducerea producţiei de petrol, deoarece scăderea preţului la ţiţei afectează şi economia Venezuelei. Este evident că situaţia este acum în mâinile OPEC.

Ministrul Aleksandr Novak a confirmat că Guvernul rus analizează această propunere. Dar nu e deloc uşor să se reducă cantitatea de petrol extrasă, a menţionat el. „Problema este destul de complicată. Arabia Saudită are posibilitatea de a reduce rapid cantitatea extrasă sau de a o creşte, dar pe piaţa noastră lucrează atât companii de stat, cât şi private. Reducerea sau creşterea bruscă reprezintă un proces extrem de complicat”.

În orice caz, potrivit lui Novak, Rusia nu intenţionează să crească producţia de petrol. Cel mai probabil, ea se va menţine la nivelul de 505-525 de milioane de tone pe an. Sancţiunile occidentale complică situaţia şi aşa dificilă din sectorul petrolului şi gazelor şi al economiei, în ansamblu. Atunci când în septembrie UE şi SUA au introdus un nou pachet de sancţiuni antiruseşti, pe listele negre ale americanilor au fost incluse companii, precum Gazprom, NOVATEK, Rosneft, Lukoil, Surgutneftegaz şi Gazprom Neft. Aceste companii asigură aproape jumătate din bugetul rusesc. Ele reprezintă aproape 90% din sectorul petrolier rusesc şi aproape întreg sectorul gazelor.

Rusia nu sprijină în totalitate ideea Venezuelei. Unii experţi sunt de părere că reducerea cantităţii de petrol va avea o influenţă negativă asupra bugetului. De aceea, până în prezent, Guvernul a insistat asupra menţinerii producţiei de ţiţei, fapt menţionat de vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, săptămâna trecută. Dar se pare că acum Guvernul a ajuns la concluzia că în actuala situaţie această măsură poate fi un factor stabilizator.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав