X 
Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 273
Transnistria stiri: 1418

Partidele proeuropene au început se pare consultările cu privire la crearea unei noi alianţe

2 dec. 2014,, 17:10   Politică
1677 0
Foto: newsmoldova.md
Liderii PLDM, PDM şi PL au început, se pare, discuţiile cu privire la crearea unei noi alianţe de guvernare proeuropene, transmite News-Moldova.

Discuţiile s-ar desfăşură nu numai la telefon, dar şi faţă în faţă. Solicitat de News-Moldova, vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ, a evitat să ofere detalii, dar a menţionat că Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu se consultă nu numai la telefon.

„Nu vă pot spune, liderii celor trei formaţiuni se consultă şi la telefon”, a spus Streleţ.

Liberal-democratul a precizat că cel mai probabil în zilele apropiate va fi elaborat şi un orar al consultărilor pe grupuri de negociatori.

Streleţ a menţionat pentru agenţie că discuţiile cu privire la crearea unei noi coaliţii de guvernare urmează să se finiseze până la validarea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituţională.

Potrivit datelor prezentate de CEC după prelucrarea a 98,26% din procesele verbale, în urma alegerilor din 30 noiembrie PSRM a acumulat 20,75% din voturi sau 25 locuri în Parlament, PLDM – 19,97% sau 23 mandate de deputat, PCRM – 17,71% ceea ce reprezintă 21 fotolii în Parlament, PDM – 15,94% ori 19 mandate şi PL – 9,53%, ceea echivalează cu 13 locuri în Legislativ.

Pentru a forma o majoritate parlamentară, formaţiunile care au acces în Parlament vor trebui să creeze o coaliţie. PLDM, PDM şi PL deja au anunţat că sunt gata să înceapă negocierile pentru crearea unei noi alianţe proeuropene.

Liderul socialiştilor Igor Dodon a anunţat că partidul său nu se teme să rămână în opoziţie. Totodată, socialistul a remarcat că este dispus să se coalizeze cu PCRM, dacă acesta va susţine ideea denunţării Acordului de asociere RM-UE.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa nu va face alianţă cu nimeni şi va rămâne în opoziţie.

La 30 noiembrie, au avut loc alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova. La alegeri au participat 24 concurenţi electorali, dintre care 19 partide politice, 1 bloc electoral şi 4 candidaţi independenţi. Rata de participare înregistrată la închiderea secţiilor de votare (ora 21:00) a fost de 55.86%, ceea ce este suficient pentru a considera alegerile parlamentare valabile.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав