X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Andrievschi: Partidele de guvernare nu trebuie să scuipe în electoratul său (VIDEO)

4 dec. 2014,, 15:45   Politică
5965 8
Foto: noi.md
„Dacă autorităţile proeuropene vor iniţia, ca şi în anul 2009, la crearea alianţei, intrigile pentru portofoliile de miniştri, acesta va fi primul lor scuipat în partea celor care au votat pentru ei şi a societăţii civile în ansamblu”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Vitalie Andrievschi.

Astăzi PL, PLDM şi PDM şi-au reiterat intenţia de a crea alianţa .

„Primul lucru pe care aş vrea să-l precizez: trebuie să aşteptăm hotărîrea Curţii Constituţionale privind recunoaşterea alegerilor parlamentare drept valabile. Atunci va putea fi lansat volantul şi formată oficial coaliţia, elaborat şi aprobat programul şi cel mai principal lucru – hotărîte chestiunile ce ţin de cadre”, astfel a replicat expertul, fiind întrebat la ce să ne aşteptăm de la negocierile menţionate.

Interlocutorul a recunoscut că şi-ar dori ca „în această chestiune, în special în ceea ce ţine de cadre, să fie respectate anumite principii, aşa-numita hartă rutieră”.

„N-ar strica ca partidele politice să susţină consultări în masă cu societatea civilă pe marginea candidaturii prim-ministrului. Evident că fiecare partid are candidatul său şi ar fi bine ca ei să fie discutaţi împreună sau fiecare în parte. Iar atunci cînd va fi stabilit candidatul pentru postul şefului de guvern, ar fi bine ca el, pînă la aprobarea în Parlament, să familiarizeze societatea civilă, inclusiv opoziţia, cu priorităţile echipei lui, să li se ofere posibilitatea să-şi expună opinia vizavi de candidaturile pentru posturile de miniştri şi chiar să propună alte candidaturi. Acest lucru se referă, în special, la minorităţile naţionale, care la fel trebuie să fie prezente în executivul ţării. Guvernul nu trebuie să fie mononaţional”, consideră analistul.

El a mai specificat că dezbaterea priorităţilor coaliţiei cu societatea civilă şi opoziţia este deosebit de actuală, deoarece ele trebuie să devină scopul principal al întregii societăţi şi nu a unei părţi a acesteia, fie e vorba despre combaterea corupţiei sau reforma justiţiei, educaţie, sănătate.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?