Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Moldova va prelua preşedinţia APCEMN

8 dec. 2014,, 15:30   Economie
2852 0
Foto: unimedia.info
Parlamentul Republicii Moldova va prelua, conform principiului rotaţiei, preşedinţia Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră pentru prima jumătate a anului 2015. Preşedinţia va fi transmisă ţării noastre în cadrul celei de-a 44-a şedinţe a APCEMN, care se desfăşoară în perioada 8-9 decembrie la Atena (Grecia). La ea participă o delegaţie a Moldovei, în frunte cu preşedintele Parlamentului Moldovei, Igor Corman, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al parlamentului moldovenesc, în cadrul forumului spicherul va rosti un discurs în care se va referi la priorităţile preşedinţiei Parlamentului Moldovei la APCEMN. Igor Corman va susţine, de asemenea, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului elen, Evangelos-Vasileios Meimarakis.

Potrivit agendei, şedinţa plenară a APCEMN va fi precedată de reuniuni ale Biroului Adunării şi Comisiei pentru afaceri politice şi juridice. Preşedintele Parlamentului Moldovei va fi însoţit la Atena de şeful delegaţiei parlamentului moldovenesc la APCEMN, deputatul Iurie Bolboceanu, precum şi de deputaţii Nae-Simion Pleşca şi Gheorghe Focşa.

Parlamentul Moldovei va prelua preşedinţia APCEMN de la Parlamentul Greciei şi o va transmite Parlamentului României pentru a doua jumătate a anului 2015. Totodată, în prima jumătate a anului viitor Moldova va deţine şi preşedinţia în exerciţiu a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, precum şi a Consiliului OCEMN al oamenilor de afaceri.

Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în urma unor schimbări politice majore care au avut loc la sfîrşitul anilor 1980, cînd ţările din regiunea Mării Negre au revenit pe scena mondială. La 26 februarie 2013, APCEMN a marcat cea de-a 20-a aniversare de la constituire. Moldova este una dintre membrele fondatoare ai APCEMN, care a semnat „Declaraţia privind instituirea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre”. APCEMN reuneşte 12 ţări membre din regiunea Mării Negre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi Serbia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав