Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Experţi: Liberalii nu vor fi parteneri egali pentru PLDM şi PDM în noua coaliţie

8 dec. 2014,, 16:45   Politică
5001 2
Foto: omg.md
Partidul Liberal (PL) va trebui să uite supărările şi să se mulţumească cu ce-i vor propune în viitoarea coaliţie Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PDM), consideră expertul politic Roman Mihăeş.

Solicitat de "Infotag", el a spus că "supărările personale trebuie date la o parte, deoarece în afară de obligaţiunile faţă de alegători, noua guvernare are şi sprijinul partenerilor europeni, care vor fi generoşi, dar exigenţi".

"Prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, deja a anunţat că preferă să rămînă primar al Chişinăului şi să nu ocupe fotolii în organele puterii centrale. Acest fapt, cu siguranţă, va simplifica negocierile, deoarece Chirtoacă a fost unul dintre posibilii candidaţi la postul de premier. În astfel de condiţii funcţiile cheie din ţară vor fi ocupate de PLDM şi PDM", consideră Mihăeş.

Analistul Denis Cenuşă, de asemenea, consideră că liberal-democraţii şi democraţii vor menţine sub controlul lor structurile precedente.

"Puţin probabil că PL îşi va fortifica poziţiile faţă de 2010. Oricît de mult ar dori liberalii, colegii lor din majoritatea parlamentară nu le vor ceda structurile de stat în care se simt confortabil. În primul rînd, acestea sînt organele de drept şi sistemul judiciar", a spus el.

Potrivit expertului, "ca excepţie, liberalii pot primi doar structurile care sînt monitorizate intens de Europa".

"Pentru a evita povara excesivă şi a rămîne curaţi în faţa partenerilor europeni, PLDM şi PDM pot ceda liberalilor acele structuri de stat care necesită reforme serioase şi care nu reprezintă o importanţă deosebită", a spus Cenuşa.

El consideră că "o coaliţie largă cu comuniştii nu va fi creată, deoarece, în pofida pierderii electoratului, PCRM se pregăteşte pentru alegeri locale".

"Comuniştilor nu le este avantajos să coopereze cu majoritatea proeuropeană. Ei au pierdut marea parte a electoratului comparativ cu 2010. Pentru a rămîne pe val, PCRM va trebui în orice mod să critice guvernarea şi să se adreseze la Curtea Constituţională cu solicitarea de a anula rezultatele alegerilor – nimic altceva decît platformă preelectorală pentru alegerile locale din 2015", a spus analistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав