Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Consiliul PLDM va discuta repartizarea funcţiilor în coaliţia de guvernare

10 dec. 2014,, 16:45   Politică
6970 6
Foto: gagauzmedia.md
Consiliul politic naţional al Partidului Liberal Democrat (PLDM) va discuta miercuri repartizarea funcţiilor în viitoarea coaliţie de guvernare, care urmează să fie formată împreună cu alte două partide proeuropene – PDM şi PL. Informația a fost comunicată agenției "Infotag" de către surse din cadrul PLDM.

Potrivit sursei, este vorba despre programul de guvernare şi subiecte principiale cu care PLDM va merge pentru a negocia cu viitorii parteneri de coaliţie.

"Noi nu discutăm deocamdată candidaturi concrete pentru posturi de ministru. Este următoarea etapă, care trebuie parcursă împreună cu viitorul candidat la postul de prim-ministru. Pînă atunci discutăm poziţii cheie, inclusiv partajarea funcţiilor între partidele alianţei", a spus interlocutorul agenţiei.

El nu a confirmat, dar nici nu a negat zvonurile că PLDM poate renunţa la fotoliul de prim-ministru în favoarea funcţiei de preşedinte al Parlamentului. Conform informaţiei din PLDM, asupra acestui fapt insistă liderul partidului, Vlad Filat.

În ultimii ani se vorbeşte mult despre faptul că Filat a decis să renunţe la funcţia de prim-ministru, pentru care PLDM putea desemna un candidat. El propune ca PLDM să-şi păstreze fotoliul de spicher, pentru care, în acest caz, va candida însuşi Filat. Dacă aşa va decide PLDM, formaţiunea va trebui să cedeze funcţia de prim-ministru Partidului Democrat. Postul îl poate ocupa preşedintele PDM, Marian Lupu, sau unul dintre adjuncţii săi – Vlad Plahotniuc sau Andrian Candu.

Conform tradiţiilor democratice, inclusiv ale statelor europene, partidul care a luat cele mai multe mandate în parlament sau în coaliţia de guvernare are dreptul de a desemna un candidat la funcţia cheie în ţară – cea de prim-ministru. Curtea Constituţională, pe 22 aprilie 2013, a decis că Vlad Filat, al cărui guvern a fost demis pentru suspiciuni de corupţie, nu poate aspira la acest post. Anterior, în cadrul campaniei electorale Vlad Filat de repetate ori a subliniat că "candidat al PLDM la postul de prim-ministru ca deveni actualul premier, Iurie Leancă". Asupra acestui fapt au insistat şi partenerii europeni de dezvoltare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав