Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 279
Transnistria stiri: 1461

Boţan : Chiar şi în cazul victoriei la alegerile parlamentare forţele proruse nu ar fi ajuns la guvernare

12 dec. 2014,, 12:15   Politică
8955 27

Foto: abcnews.md

Reprezentanţii partidelor proeuropene se mîndresc că au cîştigat alegerile parlamentare, în pofida unei critici dure lansate în adresa lor, şi susţin că au învăţat din propriile greşeli în trecut şi se vor strădui să nu le repete. Totodată, potrivit lor, chiar dacă alegerile le-ar fi cîştigat forţele proruse, ele nu ar fi ajuns la guvernare. Anunţul a fost făcut de analistul politic Igor Boţan, menţionînd că despre acest fapt i-au comunicat în cadrul unei discuţii politicienii şi deputaţii din partea partidelor proeuropene, care au intrat în noul Parlament, relatează NOI.md.

Igor Boţan a spus că politicienii menţionează că există o logică preelectorală şi postelectorală. Ei timp de două luni au vizitat oamenii, i-au convins să voteze partidele proeuropene şi, în pofida criticii din partea oponenţilor, cetăţenii i-au votat. „Oamenii au obosit şi doresc să se odihnească de noi. De aceea nu aşteptaţi de la noi acum ceea, ce cereţi”, menţionează reprezentanţii partidelor proeuropene, comentînd solicitările comunităţii privind acordarea unei informaţii mai ample despre mersul negocierilor pe marginea constituirii coaliţiei de guvernare.

Făcînd referire la discuţiile cu deputaţii Parlamentului din partea partidelor proeuropene, Igor Boţan a menţionat că Mihai Ghimpu şi-a asumat obligaţia să nu divulge jurnaliştilor informaţia secretă privind acordul de coaliţie, pentru a nu provoca un scandal, precum şi a promis „să transmită colegilor din coaliţie saxofonul pentru ca să nu se creeze impresia că el cîntă solo”. Vladimir Filat a făgăduit să nu facă declaraţii vizavi de partenerii de coaliţie pe 13 decembrie, ora 13”. Politicienii din partidele proeuropene susţin că şi-au învăţat lecţia şi au înţeles ce nu trebuie de făcut.

Potrivit lui Igor Boţan, ei menţionează că la alegeri şi-au asigurat sprijinul electoratului, în pofida unui presing dur, fiind acuzaţi că sînt corupţi, mafioţi, fac parte dintr-o clică, iar oponenţii lor au pierdut. Acum ei întreabă: „Cine sînteţi voi, cei care ne critică?” şi declară: „Noi i-am învins pe cei care ne-au criticat!”. După cum a menţionat analistul politic, din discuţiile cu politicienii proeuropeni reiese că ei s-au pregătit pentru diverse scenarii, şi chiar şi în cazul victoriei la alegerile parlamentare forţele proruse nu ar fi ajuns la guvernare. Astfel, Curtea Constituţională a Moldovei a declarat că doar cursul Moldovei spre integrare europeană corespunde identităţii europene. Ei aveau planuri cum să lucreze cu Preşedintele, ca acesta să nu numească în funcţia de Premier vreun reprezentant al partidelor proruse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав