Cutremure stiri: 502

CCA continuă să aplice sancţiuni posturilor TV pentru reflectarea campaniei electorale

24 dec. 2014,, 13:30   Societate
3952 0
Foto: tv7.md
Consiliul Coordonator al Audiovizualului continuă să pedepsească posturile de televiziune şi radio pentru reflectarea campaniei electorale. Potrivit agenţiei "Infotag", la şedinţa de marţi CCA a pedepsit organizaţiile de difuzare care nu au prezentat rapoartele despre volumul emisiunilor electorale din cadrul campaniei electorale. Trei posturi de radio – Radio Pro Mingir, Art FM, Flor FM, şi postul Flor-TV au fost amendate cu 3600 de lei fiecare. Pentru aceeaşi încălcare alte două companii de difuzare, Aiîn-Aciic şi RU TV, au primit avertismente publice.

De asemenea, CCA a decis să monitorizeze asigurarea în perioada campaniei electorale a traducerii în limbaj mimico-gestual a emisiunilor social importante şi a buletinelor de ştiri. Post-factum, monitorizării vor fi supuse 13 posturi de televiziune: Moldova 1, Prime, Publika TV, Canal 3, Canal 2, N4, TV7, ProTV Chişinău, Jurnal TV, Accent TV, EuroTV, RTR Moldova şi Ren Moldova. CCA a luat această decizie în urma adresării Consiliului pentru Prevenirea Discriminării şi Asigurării Egalităţii. În scrisoare se subliniază că oamenii cu probleme ale auzului au fost lipsiţi de dreptul la informaţie şi acces la dezbateri şi alte emisiuni electorale.

Codul Audiovizualului prevede că zilnic principalele buletine de ştiri trebuie să fie traduce în limbaj mimico-gestual sau însoțite de titrare sincronică. Anterior, toate posturile de televiziune de repetate ori au fost pedepsite pentru încălcarea acestei prevederi. Lipsa traducerii este condiţionată de faptul că în republică practic lipsesc specialişti capabili să asigure traducerea în limbaj mimico-gestual. Totodată, titrarea este dificilă din punct de vedere tehnic, deoarece majoritatea buletinelor de ştiri sînt difuzate în direct.

La aceeaşi şedinţă CCA a recomandat organizaţiilor de difuzare să semneze "Obligaţiunea de promovare a principiului egalităţii de gen în materialele jurnalistice". Conform acesteia, organizaţiile de difuzare trebuie să promoveze fără stereotipuri femeile şi bărbaţii, să evite publicitatea sexistă şi imagini, replici şi conţinut care pot duce la discriminarea de gen, instigare la ură şi violenţă de gen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав