X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Partidele proeuropene au ajuns la un consens pe marginea structurii Guvernului – opinie

24 dec. 2014,, 17:15   Politică
9598 1

Foto : arena.md

Analistul politic Vasile Croitoru este de părere că propunerea Partidului Liberal de a reduce numărul de ministere de la 16 la 13 nu va avea efectul scontat. Intervievat de NOI.md, Croitoru a explicat că în spatele promovării unor sau altor modele de restructurare a executivului stau interese politice.

Potrivit lui Croitoru, numărul de ministere nu poate influența calitatea actului de guvernare, ceea ce contează este voința politică și gradul de responsabilitate, spune analistul.

„Reducerea numărului de ministere nu va duce neapărat la eficientizarea activității unui executiv. Numărul de ministere trebuie să coincidă cu domeniile prioritare de dezvoltare într-un stat. Ministerul este instituția supremă în stat care implementează politici în domeniu. În Moldova e greu de spus dacă ar fi bun sau nu modelul georgian propus de PL. Revendicările unui sau altui participant la negocieri sînt de fapt încercări de a slăbi poziția cuiva sau din contra de a o întări pe cea proprie”, a explicat Croitoru.

Analistul prognozează că anumite schimbări la nivelul structurii executivului ar putea avea loc, astfel încît unele instituții să fie desființate, iar în locul lor să apară altele noi.

„Din cîte știu, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește organigrama viitorului guvern. Cred că numărul actual al ministerelor se va menține, chiar dacă unele ministere ar putea dispărea și apărea altele în loc. Ministerul Tineretul și Sportului ar putea trece în gestiunea Ministerului Educației, Serviciul Vamal şi fiscul ar putea fi comasate”, a menționat Croitoru.

Precizăm că Partidul Liberal a venit cu propunerea de a reduce numărul de ministere, precum și numărul de funcționari din cadrul structurilor de stat. În opinia liberalilor, agenția „Moldsilva” trebuie să treacă la Ministerul Mediului, iar Biroul Relații Interetnice – la Ministerul Culturii. Propunerea nu este însă susținută de democrați și liberal-democrați, care opinează că aceste reforme trebuie făcute treptat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав