X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

ILEGALITĂŢI la pieţele din Chişinău. Cum sunt minţiţi cumpărătorii la cântar

28 dec. 2014,, 18:00   Societate
5770 7
Foto : videocore.tv
În perioada sărbătorilor de iarnă mulți dintre comercianți fac bani în mod necinstit pe seama cumpărătorilor. Acest lucru l-am constatat doar după câteva ore petrecute în Piața Centrală din Chișinău, împreună cu un inspector al Agenției Pentru Protecția Consumatorilor.

Astfel, după verificări, specialistul a depistat mai multe nereguli ce țin de utilizarea cântarelor.

Cele mai frecvente încălcări depistate de către inspector sunt: , instalarea incorectă a cântarelor, indici greșiți pe ecranul electronic al acestora, dar și amplasarea în locuri neaccesibile a plăcuțelor cu prețuri.

"Cântarul trebuie să fie amplasat pe o suprafață rigidă, să nu fie supus vibrațiilor. Deci, amplasarea cum o vedeți acum.

Pe o cutie de carton este o încălcare", a explicat Natalia Deadiuc, inspector principal al Direcției Control Metrologic a Agenției Pentru Protecția Consumator.

În plus, unele cântare indică greşit greutatea: "Încă un lucru important, care îl vedem acum și aici, cântarul nu este ajustat la zero. Deci el din start arată plus cinci grame, ceea ce este o încălcare".

Nereguli au fost depistate și la cântarele manuale.

"O altă încălcare o constituie utilizarea acestui cântar. După cum vedeți, pe sarcină este pusă o greutate. Este interzis permanent să fie pusă o greutate, deci scade sensibilitatea cântarului", a spus Natalia Deadiuc.

În cazul în care consumatorul are dubii privind greutatea cumpărăturii, acesta o poate verifica la un cântar de control, amplasat în mai multe locuri din piață: "Am verificat marfa şi 35 de grame nu ajung. Pentru 35 de grame nu o să fac nimic".

Unii cumpărători spun că au încredere în comercianți:

"N-am verificat niciodată. Eu cred în oameni".

"Foarte rar fac acest lucru. Sper că totuși lumea are bun simț".

Pentru a reduce numărul neregulilor din piață, administrația are grijă să verifice temporar activitatea comercianților.

"În cazul când o persoană, care a făcut o cumpărătură este înșelată la cântar, să se adreseze la administrație și aceasta iese în teritoriu cu lucrătorii noștri și rezolvăm litigiul care a apărut", a punctat directorul adjunct al Întreprinderii municipale, Piața Centrală, Victor Gutium

În cazul în care se va constata că persoana de la tarabă amăgeşte la cântat, aceasta riscă o amendă de până la 1 000 de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?