X 
Cutremure stiri: 504

Barack Obama: Iranul poate deveni o putere regională dacă renunță la programul nuclear

29 dec. 2014,, 20:00   Externe
3440 0

Foto: firstnews.ru

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a transmis conducătorilor din Iran că numai cooperarea cu comunitatea internațională va permite Teheranului să devină o putere regională. Potrivit lui Obama, programul nuclear iranian este o piedică în calea bunelor relații.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a declarat într-un interviu care urmează să fie public de NPR News, că succesul statului Iran depinde de acceptarea unui acord pe termen lung prin care se angajează să renunțe la programul său nuclear. Liderul democrat a explicat că administrația de la Teheran are șansa de a se reabilitate în fața întregii lumi și ar fi păcat să nu valorifice ocazia oferită. Obama a mai spus că un acord final cu Iranul este posibil, contrazicând afirmațiile făcute de vicepreședintele Joe Biden.

În același timp, liderul de la Casa Albă a afirmat că, deși statul Iran are „preocupări legitime de securitate”, atitudinea sa „aventuristă” și sprijinul oferit mișcării teroriste Hezbollah, „care amenință direct Israelul”, sunt de rău augur. Obama a adăugat că SUA nu vor prelua inițiativa de reconstrucție a statelor arabe devastate de războaie civile. Politicianul american consideră că prima răspundere aparține guvernelor naționale.

Conform Agerpres, puterea iraniană a semnat anul trecut un acord provizoriu cu Grupul 5+1 (SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania) prin care a promis suspendarea procesului de îmbogățire a uraniului. În schimbul promisiunilor iraniene, Grupul 5+1 a relaxat sancțiunile internaționale impuse regimului teocratic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав