X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 277
Transnistria stiri: 1461

Cum liderii din alte ţări îşi felicită poporul

31 dec. 2014,, 18:15   Externe
6136 0
Foto: abetka.ru
Istoria mesajelor de felicitare de Revelion şi Crăciun, adresate de liderii ţărilor popoarelor sale, datează de peste 80 de ani.

Primul rege care a adresat un mesaj de felicitare de Crăciun prin radio către naţiunea sa a fost regele britanic George al V-lea, în anul 1932. Începînd cu anul 1939 mesajele de felicitare de Crăciun, lansate prin radio, au devenit tradiţionale. Primul mesaj al reginei Elisabeta a II-a a fost difuzat la radio în 1952, iar la televiziune – în 1957. Prima difuzare la televizor a mesajelor de felicitare de Revelion şi Crăciun a avut loc în Germania în 1952. În perioada anilor 1949-1969 mesajele de felicitare de Crăciun au fost lansate de Cancelar, iar cele de Revelion – de Preşedinte, iar începînd cu 1970 – viceversa.

În USSR primul mesaj de felicitare de Revelion a fost difuzat prin radio la 31 decembrie 1935. Atunci preşedintele Comitetului Central Executiv al USSR, Mihail Kalinin, în calitate de preşedinte al prezidiului Consiliului Superior s-a adresat cetăţenilor la 31 decembrie 1941. În 1946 tradiţia a dispărut şi a fost reluată doar în 1954 de către preşedintele prezidiului Consiliului Superior al USSR, Klim Voroşilov. Ulterior pe parcursul multor ani din radio răsuna mesajul de felicitare de Revelion din partea Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), Consiliului Superior şi Consiliului de Miniştri al USSR.

Obiceiul mesajelor de felicitare de Revelion a fost instituit în 1970 de către Secretarul General al CC al PCUS, Leonid Brejnev. Din a doua jumătate a anilor 1970 discursurile lui de felicitare erau citite de prezentatorul Igori Kirillov.

Un şir de modificări în tradiţie a fost adus de Mihail Gorbaciov. El felicita cetăţenii nu din studioul Ostankino, ci din biroul de la Kremlin, iar în 1987 a efectuat un schimb de mesaje de felicitare de Revelion cu preşedintele SUA. Mihail Gorbaciov i-a felicitat pe americani, iar Ronald Reagan a felicitat poporul sovietic. În decembrie 1990 a avut loc primul şi ultimul discurs al lui Mihail Gorbaciov, în calitate de preşedinte al USSR.

La 31 decembrie 1991, pentru prima oară după proclamarea independenţei, Rusia a fost felicitată de satiricul Mihail Zadornov. El nu s-a încadrat în timpul rezervat şi din această cauză baterea ceasului a fost reţinută cu un minut. În următorii opt ani cetăţenilor li se adresa deja preşedintele Rusiei Boris Eliţin. El a fost primul conducător al statului, care a apărut pe ecranul televizorului cu o cupă de şampanie. La 31 decembrie 1999 cetăţenii Rusiei au fost felicitaţi de două ori – odată de Boris Eliţin, care şi-a dat demisia şi a doua oară de Vladimir Putin, desemnat drept preşedinte interimar.

În Marea Britanie, spre deosebire de alte mesaje, compuse pentru regină de către Prim-ministru, mesajul de felicitare de Crăciun este compus de ea personal. În anul 2012 mesajul a fost înregistrat în formatul 3D.
Preşedintele Franţei adresează naţiunii mesajul de felicitare pe 31 decembrie, la ora 20:00. Tradiţional el îşi încheie discursul cu următoarele cuvinte: „Trăiască Republica, trăiască Franţa!”.

Tradiţional, germanii sînt felicitaţi cu ocazia Anului Nou de către Cancelar. În mesajele sale Angela Merkel se axează pe chestiunile ce ţin de politica externă şi internă a ţării. Iar mesajul de felicitare lansat de Preşedintele Germaniei în mare măsură este consacrat aspectelor morale, etice şi sociale ale vieţii societăţii.

Mesajele reginei Danemarcei, Margareta a II-a, sînt difuzate pe 31 decembrie, la ora 18, din palatul Amailienborg. Tradiţional regina nu abordează problemele politice. La 1 ianuarie Prim-ministrul lansează un mesaj de felicitare, în discursurile lui sînt reflectate chestiunile ce ţin de politica şi economia.

În Spania tradiţia mesajului de felicitare de Crăciun adresat poporului de către rege a fost instituită în 1975, cînd pe tron a urcat Juan Carlos I. Regele Spaniei Filip al VI-lea, care l-a substituit pe tatăl său în iunie 2014, în primul său mesaj de felicitare de Crăciun a condamnat corupţia în ţară şi a declarat că „toţi trebuie să fie egali în faţa legii”.

Primul mesaj de felicitare de Crăciun al regelui Belgiei Filip în 2013 a fost dedicat chestiunilor ce ţin de educaţie şi plasarea tineretului în cîmpul de muncă. Spre deosebire de tatăl său, Albert al II-lea, care citea discursul şezînd la masă, Filip s-a adresat cetăţenilor în picioare. Camera de luat vederi l-a înregistrat pe rege din diverşi unghi de vedere şi deseori a schimbat focusul. Comentatorii au menţionat că acest fapt le-a permis spectatorilor „să pătrundă în spaţiul privat al palatului regal”.

Şeful Coreei de Nord Kim Jong-un lansează mesajul de felicitare nu în ajunul sărbătorii, ci în prima zi a Anului Nou.
În Moldova preşedintele ţării tradiţional se adresează cetăţenilor cu cîteva minute înainte de sosirea Anului Nou.
Din informaţiile presei străine

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав