Cutremure stiri: 506

Conflictul militar din Ucraina: Kievul şi Moscova planifică noi negocieri de pace

6 ian. 2015,, 19:30   Externe
7630 1

Foto: bzv.ro

Autorităţile ucrainene pregătesc plecarea lui Petro Poroşenko în Kazahstan pentru discuţii cu liderul rus, Vladimir Putin. Întâlnirile ar urma să beneficieze de mediere franco-germană. În vreme ce diplomaţii occidentali cer cu insistenţă eliberarea unui ofiţer ucrainean deţinut în Rusia, Putin a oficializat prezenţa mercenarilor în rândul trupelor ruseşti.

Capitala Kazahstanului, Astana, va fi pe 15 ianuarie gazda unei întâlniri la nivel înalt între Rusia şi Ucraina. Autorităţile americane speră că discuţiile mediate de Franţa şi Germania vor permite detensionarea situaţiei din regiunile de est ale Ucrainei, confruntate cu o mişcare separatistă susţinută de forţele militare ruseşti. O reuniune ministerială care va avea loc pe 8-9 ianuarie în Berlin va stabili datele finale ale negocierilor din Astana. Franţa şi Germania au pus sub semnul întrebării participarea la negocierile din Kazahstan. Liderul francez François Hollande a avertizat că nu se va duce în Kazahstan decât dacă este convins că efortul său va aduce „noi progrese”. Un anunţ similar a fost făcut şi de Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, cancelarul Germaniei.

În centrul viitoarelor discuţii se aşteaptă a fi acordul de pace semnat la Minsk la începutul lunii septembrie. Înţelegerea a fost anulată la sfârşitul anului trecut în urma încălcării sale repetate, în special de forţele separatiste proruse, informează Agerpres. Guvernul de la Kiev a semnat pe 9 decembrie un alt acord de pace cu separatiştii, dar atacurile acestora continuă, în special în zona Aeroportului „Serghei Prokofiev” din Doneţk, complex aflat încă sub controlul Ucrainei. Încercuiţi, soldaţii ucraineni opun o rezistenţă îndârjită asediatorilor proruşi.

Apel la eliberare

Fostul prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenko, a adresat un mesaj preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, şi altor lideri internaţionali prin care cere eliberarea Nadiei Savcenko, un pilot de elicopter aflat în captivitate rusească. „Faceţi eforturi acum în pofida sărbătorilor şi a agendelor voastre. Avem foarte puţin timp pentru a o salva pe Nadia”, a scris aceasta. Apelul fostului premier beneficiază de susţinerea mai multor diplomaţi occidentali, relatează Mediafax. Ambasadorul canadian Roman Waschuk a subliniat că „răpirea şi maltratarea prizonierilor de război (...) este un lucru rău” care afectează imaginea Rusiei. Omologul său american, Geoffrey Pratt, a amintit că familia pilotului încă mai speră că Savcenko va reveni acasă înainte de Crăciunul ortodox pe stil vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie. Ofiţerul ucrainean se află de 22 de zile în greva foamei.

Legalizarea mercenarilor

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a emis un decret care permite străinilor să se înroleze în armata rusă pentru cel puţin cinci ani. Singura condiţie impusă viitorilor recruţi este stăpânirea limbii ruse. Aleksander Golţ şi Pavel Felghengauer, doi experţi militari din Rusia, susţin că hotărârea legalizează o situaţie existentă deja de câţiva ani. Potrivit informaţiilor furnizate de cei doi, aproximativ 300 de străini luptă deja în uniforma armatei ruse. Principalele motive pentru care străinii ar putea să se înroleze în armata rusă ar fi salariul lunar de 30.000 de ruble (aproximativ 400 de euro) şi perspectiva obţinerii cetăţeniei ruse. În ultimul an, autorităţile din Ucraina au acuzat Moscova că îi sprijină pe teroriştii proruşi din Doneţk şi Lugansk cu arme şi echipamente militare, dar şi cu soldaţi din armata regulată rusă şi mercenari străini. Până acum, Guvernul rus a negat toate acuzaţiile aduse.

Accident mortal

Cel puţin 12 soldaţi ucraineni au murit într-un accident auto produs luni seară în bazinul Donbas, informează Mediafax. Potrivit unui comunicat al Gărzii Naţionale, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, „mai multe vehicule militare au intrat în coliziune cu un autobuz”. Cei 18 răniţi au fost trimişi în oraşul Artemivsk din regiunea Doneţk pentru a primi îngrijiri medicale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав