X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Obama a discutat cu Netanyahu despre Iran și palestinieni

13 ian. 2015,, 09:45   Externe
3720 0

Foto: agerpres.ro

Președintele american, Barack Obama, a discutat la telefon cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre chestiunea programului nuclear iranian și relațiile israeliano-palestiniene, a anunțat luni Casa Albă, potrivit AFP.

Barack Obama a reafirmat în cursul acestei convorbiri că 'Statele Unite sînt hotărîte să găsească un acord complet cu Iranul, care să îl împiedice să obțină arma nucleară și să dea asigurări comunității internaționale că programul său nuclear are numai obiective pașnice', a afirmat Casa Albă într-un comunicat.

Această discuție telefonică a avut loc la cîteva ore după declarația făcută de secretarul de stat american, John Kerry, care a afirmat că dorește 'accelerarea procesului pentru a face progrese mai mari' în negocierile cu Iranul.

Marile puteri și Republica Islamică trebuie să ajungă pînă la 1 iulie la un acord global asupra controversatului program nuclear al Teheranului.

Cu începere de la 18 ianuarie, la Geneva urmează să aibă loc negocieri multilaterale între Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) și Iran, sub egida Uniunii Europene.

În cursul convorbirii cu premierul Netanyahu, președintele Obama a subliniat, de asemenea, 'angajamentul Statelor Unite în favoarea securității Israelului și importanța de a continua cooperarea cu statul evreu în această chestiune'.

Cei doi lideri au abordat, de asemenea, problema aderării palestinienilor la Curtea Penală Internațională (CPI), ai cărei membri au devenit oficial miercuri, stîrnind furia Israelului și în pofida opoziției Statelor Unite.

Barack Obama 'a reiterat poziția americană potrivit căreia Autoritatea Palestiniană nu reprezintă încă un stat suveran și, prin urmare, nu este eligibilă la Statutul de la Roma', a subliniat documentul amintit.

Odată cu aderarea lor la CPI, palestinienii vor putea pune sub acuzare Israelul în fața acestei jurisdicții care are ca misiune urmărirea în justiție a autorilor de genocid, crime de război și crime contra umanității. Autoritatea Palestiniană susține că este victimă a crimelor de război comise de statul evreu, mai scrie AFP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?