X 
Arşiţa stiri: 167
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Ex-președintele Curții Constituționale: Timpul pentru formarea coaliției a expirat

13 ian. 2015,, 10:45   Politică
8200 13

Foto: constcourt.md

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Victor Pușcaș, consideră că, potrivit normelor constituționale, coaliția de guvernare trebuia formată a doua zi după validarea alegerilor parlamentare. Mai mult, magistratul este de părere că președintele Nicolae Timofti trebuia să examineze demult problema tergiversării negocierilor prin intermediul unei adresări către popor, notează NOI.md cu referire la interviul acordat de Pușcaș postului de radio Europa Liberă.

„Coaliția parlamentară trebuia să fie formată deja a doua zi sau în aceeași seară cînd au fost validate alegerile din 30 noiembrie. În aceeași zi să fie formată coaliția, cînd au fost recunoscute mandatele partidelor care au trecut pragul electoral. Nu mai este timp, a expirat timpul. Avînd în vedere situația pe care o avem în prezent, trebuia format demult guvernul. Republica Moldova în primul rînd nu are guvern permanent. Guvernul nu poate activa pe deplin. Guvernul actual, care este în demisie, poate executa numai niște atribuții restrînse ce țin de activitatea internă, dar nu poate să funcționeze pe deplin”, a precizat Pușcaș.

În opinia fostul președinte al Curții Constituționale, la baza negocierilor dintre cele trei partide ar trebui să stea normele legale, și nu obiectivul partajării funcțiilor. Repartizarea tuturor funcțiilor în stat poate fi calificată drept o infracțiune împotriva poporului, spune Victor Pușcaș.

„Partajarea funcțiilor de sus și pînă jos nu este admisă în nicio țară. Partajarea portofoliilor de miniștri poate avea loc, este un guvern de coaliție. Dar numai aceasta, și nu cui îi revine „Moldsilva”, nu cui îi revine mai știu eu care alte întreprinderi sau instituții sau cui îi revine Curtea Supremă de Justiție, sau cui îi revine Procuratura. Eu consider că anume aceasta este ca o infracțiune săvîrșită împotriva poporului”, a menționat Pușcaș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав