Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Expert: Sîntem gata să scoatem lumea în piață

15 ian. 2015,, 09:00   Economie
5869 5
Foto: noi.md
„Noi am stabilit sarcinile prioritare pentru acest an, care constau în lupta pentru interesele producătorilor și procesatorilor locali de producție agricolă. Sîntem foarte hotărîți: dacă noul guvern va fi adecvat și dispus la negocieri, vom discuta, în caz contrar vom scoate lumea în piață”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Interlocutorul a precizat că „deja acum este absolut clar că urmează un război cu Ministerul Finanțelor, care a planificat în anul 2015 pentru subvenționarea producătorilor agricoli 610 milioane de lei”. „Este o cifră foarte stranie, avînd în vedere că anterior statul a promis să aloce în acest sens 500 de milioane de lei, iar alte 320 de milioane urmează să fie alocate în baza programului de subvenționare a agriculturii (ENPARD). Adică se adună deja o sumă de 820 de milioane de lei. Nu trebuie uitată nici datoria de 270 de milioane de lei fermierilor pentru subvenții și de 70 de milioane pentru producătorii de mere”.

„O altă problemă este modificarea regulilor de import al produselor petroliere, astfel încît producătorii agricoli să poată importa singuri motorină. Acest fapt va permite de micșorat substanțial prețul de cost al producției și, respectiv, de majorat competitivitatea acesteia. Se zvonește că Guvernul intenționează să cedeze cerințelor FMI și să revină la TVA în mărime de 20%. Avînd în vedere problema nerezolvată în comerțul cu Rusia, o asemenea povară fiscală asupra producătorilor agricoli și celor de zahăr va nimci ramurile”, a atenționat expertul.

„Au rămas în aer legile cu privire la impozitul unic în agricultură și muncitorii sezonieri. În comun cu Ministerul Muncii, am elaborat legea privind muncitorii sezonieri timp de un an și jumătate, după modelul românesc. Problema constă în aceea că în timpul recoltării muncitorul cere, de exemplu, 200 de lei pe zi în mînă. În această situație angajatorii care doresc să lucreze onest cu statul nimeresc în condiții nefavorabile, deoarece împreună cu impozitele muncitorii sezonieri îi costă mult mai scump. Noi am propus ca remunerarea muncitorilor sezonieri să fie supusă doar impozitului pe venit, fără achitarea altor impozite sociale. Declar cu toată responsabilitatea: aceste două legi plus introducerea impozitului unic vor lovi puternic în economia subterană și în practica achitării salariilor în plic”, a subliniat preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”.

„Nu a fost aprobat nici regulamentul creditului polonez. Mai pe scurt, s-au acumulat destule probleme care necesită soluționare urgentă, de aceea tare doresc să cred că fotoliile ministeriale vor fi ocupate de persoane competente, de stataliști, cu care se va putea de muncit productiv”, a conchis Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?