Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Întreprinderile agricole din Moldova vor primi granturi de la Banca Mondială

19 ian. 2015,, 13:15   Economie
5183 1

Foto: aif.ru

În cadrul Programului de granturi postinvestiționale „Managementul durabil al terenurilor” al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P), 33 de întreprinderi agricole din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 5,3 milioane de lei, informează NOI.md.

Datorită acestor mijloace financiare, întreprinderile agricole respective își vor putea returna pînă la 50% din resursele utilizate pentru procurarea tehnicii agricole care asigură prelucrarea solului și întreținerea culturilor în regim de conservare: semănătoare combinate de precizie, cultivatoare multifuncționale, stropitoare pentru aplicarea inofensivă a preparatelor de protecție a plantelor ș.a. Granturile vor fi debursate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în timpul apropiat.

Potrivit coordonatorului programului de granturi, Olga Sainciuc, unul dintre obiectivele de bază ale programului este menținerea și sporirea fertilității solului prin aplicarea practicilor prietenoase mediului. De aceea prioritate vor avea fermierii care au implementat practici agricole de întreținere durabilă a solului.

De menționat că, în 2014, primul an de realizare a programului, au fost organizate două runde de selectare a dosarelor pentru participarea la Programul „Managementul durabil al terenurilor” (MDT). În cadrul acestora, la unitățile teritoriale ale AIPA au fost depuse 42 de dosare în prima rundă și peste 80 în cea dea doua. Comisia interministerială de evaluare a dosarelor MDT, condusă de viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Gheorghe Gaberi, a aprobat spre finanțare 33 de dosare din cele 42 depuse. Celelalte 80 de dosare vor fi examinate de comisie pînă în primăvara anului curent.

Programul de granturi postinvestiționale „Managementul durabil al terenurilor” este implementat în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P), în parteneriat cu Ministerul Mediului. Programul oferă întreprinderilor agricole posibilitatea de a-și întoarce pînă la 50% din investițiile efectuate în procurarea tehnicii și implementarea practicilor de management durabil a terenurilor, cu un plafon de 20 de mii de dolari SUA. Finanțarea programului este efectuată din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei şi Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Bugetul programului constituie 3 milioane de dolari. Programul va fi realizat pînă în anul 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?