X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Unii şoferi vor trece "controlul treziei"

23 ian. 2015,, 09:15   Societate
5678 0

Foto: chuvashia.com

În Moldova ar putea renaşte o veche practică sovietică, numită "controlul treziei". Aceasta prevede că fiecare întreprindere trebuie să angajeze un inspector, care va trebui să evalueze starea de sănătate a şoferilor dimineaţa şi seara. Un document care conţine astfel de reglementări a fost elaborat de Ministerul Sănătății.

Zilnic, starea de sănătate a șoferilor de pe linia de microbuz 174 din Chişinău este examinată de către un inspector. După asta, spune administratorul firmei, conducătorului auto i se permite să-şi înceapă ziua de muncă.

"Pentru început examinez exteriorul. Tenul feții, să nu fie ochii roșii. După care se începe controlul tensiunii arteriale", a explicat inspectorul Ghenadie Mucerschi.

"Mi se întîmplă dimineața să mă trezesc și să nu mă simt bine. Poate aveam tensiunea arterială ridicată sau mîncarea mi-a făcut rău. Din acest motiv, mergeam acasă ca să mă refac", a zis un şofer.

Aşa-numitul "control al treziei" trebuie efectuat în fiecare dimineață, dar și pe parcursul zilei. Nu toți conducătorii de întreprinderi respectă însă procedura. La ora 6 dimineața, reporterul Publika TV a mers la o stație terminus, unde lipsea inspectorul.

"Iată ei de acum sînt verificați. Este foaia de parcurs cu ștampila, care se pune ștampila mecanicului, se iscălește. - Puteți să ne-o arătați? - Ce? Șoferii o iau cu ei", a spus un mecanic.

Angajații desemnați să facă aceste verificări vor fi instruiți, în decurs de trei zile, de specialiștii Dispensarului Republican de Narcologie. Astfel, autoritățile speră să reducă numărul accidentelor rutiere și a altor infracțiuni, provocate de şofatul în stare de ebrietate.

"Lui îi este rău. El se luptă și cu boala și cu ceea ce se petrece pe drum. El așteaptă mai repede să se termine ziua de lucru că să meargă acasă și să-și dreagă sănătatea. Mai ales că sînt unii care consumă alcool de multe ori pe parcursul anului", a declarat șeful secției Dispensarului Republican de Narcologie, Gheorghe Roşior.

Pasagerii spun că șoferii trebuie în mod neapărat să fie verificaţi de medic:

"Eu am fost în situația în care șoferul era la volan în stare de ebrietate. Transportul s-a răsturnat și un pasager a decedat".

"Sînt cheltuieli suplimentare. Şoferii trebuie să fie responsabili, să fie verificați și pedepsiți".

"Controlul treziei" a fost instituit în perioada sovietică, însă în ultimele două decenii nu a mai fost aplicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?