Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Sturza: Înțelegerea a fost între PD și PCRM, PLDM e doar un observator

27 ian. 2015,, 10:22   Politică
5458 8

Foto: voceabasarabiei.net

Fostul premier Ion Sturza are două explicații pentru modul în care a fost constituită alianța dintre PD și PLDM, sugerînd ca la mijloc ar fi vorba de fapt de o înțelegere între democrați și comuniști. Potrivit omului de afaceri, în această ecuație, rolul PLDM este limitat, puterea fiind concentrată de fapt în mîinile PD-ului, a menționat Sturza în cadrul emisiunii “În profunzime”, de la Pro TV.

„În situaţia respectivă există două explicaţii: fie că există o alianţă dintre PDM şi PCRM, care, de fapt, nu a fost anunţată, fie că asistăm la un joc de poker, în care liderii de partid vor scoate aşi din mînecă pe parcursul a patru ani. Această alianță este sprijinită reciproc cu asistența tacită a PLDM-ului. Sînt foarte multe pietre ce pot sa răstoarne acest car, care nu este decît o căruță”, a precizat Sturza.

În opinia fostului premier, în Republica Moldova există un singur centru de putere, care conduce din umbră, iar acest centru se află în zona Partidului Democrat. Comentînd situația în care s-a pomenit PCRM, Sturza a menționat că în circumstanțele actuale, formațiunea nu mai poate pretinde multe, întrucît este mult prea slăbită.

„Îi fac o confesiune lui Vladimir Voronin. Toţi aceşti ani v-am respectat, indiferent de faptul că am fost adversari notorii, chiar aţi vrut să mă puneţi şi la puşcărie, dar aţi înţeles că nu sînt făcut din tizic. Însă acum, mie îmi este milă de Dumneavoastră pentru că sînteţi umilit în aşa hal de foştii vasali. Voronin – o piesa secundară, docilă și sensibilă”, a spus Sturza.

În ceea ce privește prestanța liberalilor în cadrul negocierilor cu PD și PLDM, Sturza opinează că cerințele înaintate de Ghimpu au fost pertinente, dar s-au ciocnit de interesele PD-ului. „Şi chiar dacă Ghimpu a avut perfectă dreptate, a fost practic imposibil să negocieze cu PDM. PLDM nu a avut nicio atribuţie aici”, a spus Sturza.

Omul de afaceri nu s-a arătat optimist nici în privința realegerii lui Iurie Leancă în funcția de premier. Acesta se arată convins că candidatura actualului premier va fi respinsă atît de colegii de partid, cît și de cei din alianță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?