X 
Cutremure stiri: 506

Grecia şi FMI au început negocierile pe tema datoriilor

4 feb. 2015,, 17:00   Externe
3802 0

Foto: camnews24.net

Grecia şi Fondul Monetar Internaţional au început negocierile pe marginea planului înaintat de guvernul de la Atena pentru înlocuirea actualelelor obligaţiuni cu unele corelate cu evoluţia economiei elene, a declarat ministrul Finanţelor Yanis Varoufakis pentru publicaţia italiană La Repubblica.

Varoufakis şi premierul Alexis Tsipras se află, începînd de duminică, într-un turneu european, în cadrul căruia sînt programate o serie de întîlniri cu reprezentanţi ai mai multor guverne, pentru a explica poziţia noii puteri de stînga din Grecia şi pentru a căuta susţinători în vederea unei renegocieri a datoriei publice, care în prezent se ridică la circa 315 miliarde euro.

Miercuri, Tsipras s-a întîlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar Varoufakis a avut o întrevedere "fructuoasă" cu Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, potrivit Reuters.
Varoufakis a propus oficialilor europeni şi FMI înlocuirea obligaţiunilor guvernamentale deţinute în prezent de creditorii internaţionali, fie cu unele al căror randament variază în funcţie de evoluţia economică a ţării, fie cu aşa-numitele titluri "perpetue", care nu au o dată de maturitate şi al căror preţ fluctuează odată cu modificarea dobînzilor pe termen lung.

Propunerea lui Varoufakis a fost întîmpinată cu scepticism de guvernele din zona euro, deşi pieţele au reacţionat favorabil la ceea ce pare a fi o schimbare de ton raportat la declaraţiile guvernului elen de după alegerile din ianuarie, din care reieşea că Grecia este ostilă unor noi negocieri cu troica creditorilor, formată din Uniunea Europeană, BCE şi FMI.

Indicele ASE al bursei din Atena a urcat marţi cu 11%, după o creştere de 4,6% în ziua anteriorară, înregistrînd cea mai bună evoluţie pe parcursul a două şedinţe din ultimii 24 de ani.

Miercuri, Grecia a atras 812,5 milioane de euro din vînzarea de certificate de trezorerie pe şase luni, la un randament anual de 2,75%, în urcare faţă de randamentul de 2,3% obţinut la precedenta licitaţie în ianuarie.

Potrivit ministrului grec, datoria actuală a ţării ar urma să fie împărţită în mai multe tranşe, BCE urmînd să îşi primească banii în "totalitate şi la termenul convenit". Datoria Greciei către BCE este de aproximativ 27 miliarde de euro.

"Propunerea noastră este ca celelalte tranşe, către FMI şi alte ţări, să fie înlocuite cu noi obligaţiuni la dobînda de pe piaţă, care în prezent este foarte mică, însă cu o condiţie: vom începe să facem plăţile odată ce Grecia înregistrează creştere economică robustă", a spus Varoufakis într-un interviu publicat miercuri de La Repubblica.

Ministrul s-a arătat încrezător că FMI va accepta extinderea împrumutului semnat cu Grecia.

"Nu văd de ce nu ar accepta prelungirea acordului, cel puţin pînă la finele anului, aşa cum s-a întîmplat în situaţii similare", a declarat Varoufakis.

Joi, Varoufakis se va întîlni în Berlin cu omologul său german Wolfgang Schauble.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Germania se aşteaptă ca negocierile cu Grecia să treneze pînă la încheierea actualului program de sprijin, la sfîrşitul lunii februarie, şi este pregătită să joace un joc al aşteptării pînă în aprilie sau mai, cînd statul elen va rămîne fără lichidităţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав