X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Ucrainenii nu doresc să procure mere moldovenești

5 feb. 2015,, 12:00   Economie
19165 5
Украинцы не хотят покупать молдавские яблоки
Foto: sdelkino.com
Importatorii ucraineni consideră drept neavantajoasă vînzarea merelor din Moldova și refuză ofertele furnizorilor moldoveni, relatează NOI.md. Informația a fost comunicată de experții proiectului „APK-Inform: fructe&legume”, menționînd că la mijlocul sezonului importatorii ucraineni s-au concentrat totalmente asupra achizițiilor de mere poloneze, iar ofertele din Moldova vecină nici nu le examinează.

Se specifică că la baza refuzului de a lucra cu produsele moldovenești stau cheltuielile mari pentru perfectarea actelor vamale și prețurile relativ înalte la merele de calitate pentru export la gospodăriile din Moldova. Astăzi producătorii moldoveni declară prețul la mărul ambalat de calitate pentru export la nivelul de 0,28-0,30 dolari pentru un kg, pe cînd pomicultorii polonezi sînt dispuși să livreze produsele de calitate similară la prețul de 0,25-0,30 dolari pentru un kg.

Un obstacol impunător pentru livrările de mere din Moldova în Ucraina este, de asemenea, prețul de referință (indicativ) înalt. La vămuirea merelor moldovenești se ia în considerare prețul de 1,5 dolari pentru un kg, pe cînd prețul de referință al merelor poloneze constituie 0,5 dolari pentru un kg. Ținînd cont de toate cheltuielile, potrivit calculelor importatorilor, merele moldovenești pot ajunge în Ucraina la un preț de cel puțin 13,5-14 grivne pentru un kg, pe cînd astăzi prețul la merele poloneze în zonele transfrontaliere se formează în intervalul 8-10 grivne pentru un kg, ceea ce de fapt corespunde prețurilor la merele de calitate autohtone.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав