Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Cereți recalcularea, dacă contoarele pentru apă sunt în regulă

6 feb. 2015,, 16:45   Societate
23656 8

Foto: noi.md

Anghelina Taran

Dispoziția primarului general privind stabilirea unui volum de apă suplimentar pentru achitare consumatorilor continuă să trezească numeroase întrebări, transmite NOI.md.

Amintim că în septembrie trecut a intrat în vigoare Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare (nr.303). Și consumatorii au început să se plîngă pe facturile exagerate la apă. Potrivit unor estimări, în fiecare lună, în Chișinău era facturat un volum suplimentar de apă în valoare de circa 7,5 mil. lei. Între timp, noua lege (art.15) obligă operatorul, care prestează serviciul de aprovizionare cu apă, „să nu admită discriminarea consumatorilor, să calculeze plata pentru serviciul prestat în baza tarifelor stabilite și indicațiilor contoarelor de apă”.

În ianuarie, sub presiunea unui flux enorm de plîngeri și refuzuri de a achita apa „în plus”, primarul general Dorin Chirtoacă, a dispus ca ÎM „Infocom” să nu distribuie cantitatea suplimentară de apă locatarilor, care au instalate contoare de apă, ce au trecut controlul metrologic (și termenul acestuia nu a expirat), plombate, și dacă consumatorii vor prezenta date exacte ale instalațiilor de evidență a consumului de apă.

Dacă termenul de valabilitate a certificatului metrologic al contorului a expirat (se eliberează pe cinci ani) sau acesta nu este plombat, dacă în apartament nu este instalat un aparat de evidență, atunci pentru fiecare apartament din blocul locativ, unde există un volum de apă nedistribuit, va fi calculată diferența de volum, dar nu mai mult de 2 metri cubi pe lună de apă rece și 1 metru cub de apă fierbinte.

Vice-directorul direcției generale locativ-comunale și amenajare a Primăriei, Vlad Ungurean, a comunicat pentru NOI.md următoarele:

„Pînă la intrarea în vigoare a acestei legi, volumul nedistribuit de apă era calculat, conform deciziei Consiliului Municipal din 2008, cîte 1,5 m.c. de apă rece și 1 m.c. de apă fierbinte pentru apartamentele unde nu erau contoare de apă sau acestea nu erau în regulă. Acum limita de 2 m.c. pe lună de apă rece și 1 m. c. de apă fierbinte este aplicată proporțional cu normele consumului lunar de apă (6 m. c. de apă rece și 3 m. c. fierbinte) și se adaugă la cei care nu au instalații de evidență a apei sau acestea au probleme, pentru a motiva instalarea contoarelor sau controlul acestora, dacă termenul acestuia a expirat, însă dacă contoarele din apartament sunt în regulă, atunci consumatorul nu trebuie să achite nimic suplimentar la indicațiile contorului său”.

Să nu achiți nimic în plus este un caz ideal și este posibil doar dacă consumatorul ce locuiește într-un bloc locativ a încheiat un acord cu „Apă-Canal”. Dar cine are asemenea contracte? Încercați să le încheiați. În realitate, între indicațiile contorului de apă comun și suma indicațiilor contoarelor din apartamente, de regulă, este și va fi o diferență. Cine o va achita?

Dacă locatarii au creat o Asociație a locatarilor și, din numele ei, a fost încheiat un contract cu „Apă-Canal”, atunci, potrivit legii nr. 303, „Volumul înregistrat de contorul de la branşamentul blocului locativ, dar nedistribuit, în baza indicaţiilor contoarelor individuale/normelor de consum aplicate se repartizează adăugător pentru fiecare apartament proporţional consumului înregistrat de contoarele instalate în apartament şi conform normelor de consum”. (art. 29, lit.2). Aici totul este clar.

„Iar cînd blocul locativ se află la balanța municipiului, atunci aceste pierderi revin întreprinderii municipale, ce deservește acest bloc (fostul SEL). Însă ÎM nu are bani pentru acoperirea acestor cheltuieli. Aceste moment nu este reglementat de lege. De aceea, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), împreună cu Ministerul Mediului trebuie să modifice legea, pentru a soluționa problema acestei diferențe, deoarece primarul nu poate modifica legea. El a sistat acțiunea acesteia pentru contoarele, ce sunt în regulă și verificate, pentru ca consumatorii să nu achite pentru volumul suplimentar, deoarece ar fi inechitabil să-i punem în condiții egale pe cei care au contoare bune și pe cei cu aparate defecte. Altfel, este încălcată Legea privind protecția drepturilor consumatorilor”, susține Ungurean.

Afirmațiile lui par corecte, însă, în realitate se pare că „Infocom” și întreprinderile municipale trăiesc cu viața lor. Spre exemplu, în cazul meu, avînd contoare verificate și plombate (copiile certificatelor au fost prezentate la ÎM), începînd cu toamna trecută, în factura de plată pentru apă în fiecare lună sunt indicate suplimentar cîte 2 metri cubi dea apă fierbinte, deși în casa mea nu există vreo Asociație a locatarilor. Și diferența dintre indicațiile contorului de apă comun și suma indicațiilor contoarelor individuale trebuie să fie problema întreprinderii municipale. În realitate – cheltuieli în plus și dureri de cap pentru consumatori.

„În acest caz trebuie să scrieți o cerere de recalculare către întreprinderea municipală. La aceasta trebuie atașat copia certificatelor privind verificarea contoarelor și actul de plombare și recepționare a lor după instalare. Și cereți recalcularea, deoarece contoarele Dvs. sunt în regulă!”, a conchis Vlad Ungurean. Însă toate aceste documente demult se află la ÎM, iar facturile continuă să vină.

Portalul NOI.md a încercat să obțină și comentariul ANRE privind dispoziția primarului general al capitalei. Conform Legii privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, ANRE are funcția de reglementare a acestui serviciu. Însă surse din cadrul Agenției au considerat că „problema este foarte specifică și poate fi interpretată diferit”.

De aceea, ni s-a recomandat să căutăm răspuns la întrebare în legea sus-menționată, mai exact în articolele 8 (p.1) și 29 (p.2). În primul articol se vorbește despre competențele organelor de administrare publică locală. În general, în prezent, primăria așteaptă de la organele centrale adoptarea unor decizii, pentru a înlătura lacunele în legislație, iar acestea, la rîndul lor, fac trimitere la competențele autorităților locale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?