Cutremure stiri: 502

Leancă: PLDM, PDM și PL- împreună pentru totdeauna

7 feb. 2015,, 15:17   Politică
8806 2

Foto: noi.md

Candidatul la funcţia de premier, liberal-democratul Iurie Leancă, consideră că o coaliţie minoritară nu are sorţi de izbîndă şi dă asigurări că după alegerea sa în funcţie, va face tot posibilul să readucă PL-ul în alianţa de guvernare. Declaraţii în acest sens au fost făcute vineri în cadrul talk show-ului „Bună Seara” de la Moldova 1. Iurie Leancă a mai spus că va cere votul de încredere al Parlamentului marţi, 10 februarie, iar şansele de a fi ales sînt 50 la 50.

„Reconfirm ce am mai spus și cu altă ocazie: nu cred într-un Guvern minoritar funcțional, care ar face față multiplelor provocări regionale și naționale. Nu cred în capacitatea unui Guvern minoritar să transforme în viață reformele complicate, pe alocuri poate și dureroase, dar absolut necesare”, a declarat Iurie Leancă. El și-a exprimat regretul că pînă în prezent nu s-a reușit crearea „unei majorități confortabile, stabile din cele trei partide (PLDM-PDM-PL n.r.) care au același obiectiv de integrare europeană”.

Iurie Leancă spune că există posibilitatea de readucere a liberalilor în coaliția de guvernare. „Cred cu toată tăria că în cazul în care voi obține votul din partea deputaților acestor trei partide în ziua de marți, săptămîna viitoare, într-o lună-două vom putea constitui această alianță, astfel încît să obținem și majoritatea necesară, și capacitatea de a face ceea ce așteaptă cetățeanul din Republica Moldova”, a declarat candidatul la funcția de premier. Potrivit lui Leancă, în momentul în care va fi votat prim-ministru, va „avea și alte instrumente” pentru a reface „alianță tripartită”. „Să înțelegem încă o dată că fără o alianță stabilă, previzibilă și orientată pe obiective foarte clare – noi nu avem sorți de izbîndă. Pornind de la acest lucru, eu cred că nimic nu este pierdut”, a subliniat Iurie Leancă.

Premierul în exercițiu spune că inițial, prezentarea programului de guvernare și componența nominală a cabinetului era programată pentru ziua de astăzi, 6 februarie. „Dar de obicei nu se ajunge puțin timp. E ca la elevi, sau ca la studenți”, a menționat Iurie Leancă, adăugînd că, totuși, discuțiile pe care le poartă zilele acestea „sînt absolut necesare”. „Este adevărat că am pierdut foarte mult timp, dar cred că mai bine să întîrziem două-trei zile și să venim cu tema de acasă bine făcută, astfel încît șansele pentru a obține acest vot de sprijin să fie mult mai mare”, a conchis candidatul la funcția de premier.

Iurie Leancă s-a declarat surprins de „reacția” fracțiunii parlamentare a PCRM în cadrul discuțiilor privind eventualul sprijin în Parlament. „Pe programul de guvernare nu am vrut doar să-l prezint. Intenția mea era să-i invit să vină cu propuneri, cu idei, cu inițiative, cu sugestii pe diverse probleme”, a specificat Leancă, adăugînd că luni ar putea să le prezinte programul de guvernare, daca deputații comuniști „vor manifesta deschidere”.

„În ceea ce privește componența Guvernului – nu e negociabilă. Componența Guvernului pe care o voi prezenta-o marți în Parlament va reprezenta voința politică a celor două partide (PLDM-PDM n.r.) care au constituit această alianță și va fi și expresia susținerii din partea mea în calitate de candidat la această funcție”, a subliniat candidatul la funcția de premier.

Iurie Leancă a precizat în platoul de la Moldova 1 că termenul limită, oferit de Constituție, pentru prezentarea programului de guvernare și a componenței Cabinetului de miniștri este ziua de joi, 12 februarie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав