X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

A fost lansată cartea „Teatrul lui Dumitru Matcovschi”

10 feb. 2015,, 17:45   Societate
4215 0

Foto: acad.md

Ieri, 9 februarie, la Casa Actorului UNITEM a avut loc lansarea cărții „Teatrul lui Dumitru Matcovschi”, concepția și selecția materialelor aparținîndu-i criticului de teatru Larisa Ungureanu.

„Ideea de a aduna într-o culegere de carte schițe, recenzii, articole, interviuri despre opera scriitorului Dumitru Matcovschi i-a parvenit autoarei în anul 2014, anul dedicat scriitorului, cînd a simțit un gol imens informațional, la încercarea de a aduna mai multă informație despre spectacolele jucate în teatru după dramaturgia lui Dumitru Matcovschi”, a declarat secretarul literar al teatrului „Mihai Eminescu”, Eleonora Bulhac.

La eveniment au participat actori, regizori, critici de teatru, lectori conferențiari, profesori, bibliotecari, studenți și elevi. Aceștia au recitat versuri din creația poetului, au vorbit despre teatru și dramaturgie, au jucat fragmente de teatru, amintindu-și de spectacolele de succes: „Abecedarul”, „Președintele”, Pomul vieții”, Cîntec de leagăn pentru bunici” și altele, „Acestea au constituit o epocă absolut nouă în lumea teatrală, dramaturgia poetului fiind ca un clopot, un gong, însemnînd revenirea la adevăr și realitate”, a completat Eleonora Bulhac.

„«Teatrul e al nostru, al tuturor, durerea e comună, hai s-o împărțim egal», spunea poetul. Parafrazîndu-l, vreau să cred că astăzi am împărțit cu toții și bucuria de a ne afla în universul teatrului lui Dumitru Matcovschi, a celor care au contribuit la crearea acestui univers, incluzîndu-i aici și pe criticii de teatru de ieri și de azi. Cei care prin scrierile lor, au înveșnicit într-un fel viața, expusă în spectacolele «românilor de la mărgioară», a durerilor, suferințelor, bucuriilor și necazurilor lor, reflectată în spectacolele montate după piesele și chiar versurile lui Dumitru Matcovschi, începînd cu 1975 și pînă în prezent, pe scenele teatrelor din Moldova”, a menționat pe final Larisa Ungureanu.

Editarea cărții a fost finanțată de Uniunea Teatrală din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?